Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1 jauns raidījums „Latvijas pērles”

Gaidot Latvijas valsts simtgadi, Latvijas Radio 1 no 7.februāra svētdienās plkst.9.30, ar atkārtojumu ceturtdienās plkst.14.36, skanējumu sāk jauns raidījums „Latvijas pērles”. 

Lūkojot pēc īpašā, ko glabā Latvijas pilis, baznīcas, muzeji, muižas, mājas un ielas, Latvijas Radio žurnāliste Zane Lāce ik nedēļu dosies braucienā pa mūsu zemi, lai sarunā ar novadpētniekiem, vēsturniekiem, un vienkārši sava pagasta vai pilsētas pagātnes izzinātājiem atklātu vai iepazītu tuvāk mūsu vēstures un kultūras mantojumu.

Pirmajā raidījumā viesosimies Talsu novada Spāres baznīcā, kur padomju laikā glabājās dārzniecības kastes, bet tagad iekštelpas rotā nesen atjaunotas ērģeles. Apmeklēsim Spāres muižu un tur uzzināsim, kāpēc tās īpašnieki Grothusi bija labie baroni, kā skanēja zvani, kas šajā ēkā no 1940. līdz 2012. iezvanīja skolas stundas un starpbrīžus un kā tiek cepti „slīkoņu” kliņģeri.

Jautāta, pēc kādiem principiem tiek izvēlētas apskatāmās vietas, Zane Lāce atbild: „Tas notiek apmēram tā: duru pirkstu kartē - vai arī man jau ir kāda vieta, par kuru kādu interesantu krikumu zinu – tad zvanu cilvēkiem un meklēju un jautāju: „Sakiet, vai jums tur ir kāds, kurš pētī jūsu novada vēsturi un kultūru?”. Tie cilvēki, kuri "rok" un izzina šīs lietas, var arī pastāstīt par saviem kolēģiem citās vietās.”

Raidījums stāstīs par mazāk zināmajām pilīm, baznīcām, muižām un mājām, apejot ceļvežos un kultūras notikumu afišās visbiežāk minētās, tādējādi arī vispopulārākās vietas: „Mani vienmēr ir interesējušas marginālijas.Tā teikt,  gribu izcelt gaismā otrā plānā aktierus. Protams, ja par kādu populāru pili vai baznīcu parādīsies kaut kas jauns un interesants, to akcentēsim. Raidījumā centīšos izcelt gaismā tās pērles, kuras ir nedaudz aizmirstas, apsūbējušas vai par kurām nav tik ļoti runāts; kuras nav gozējušās skatlogos, bet kuras var stāvēt līdzās Rundāles pilij, Cēsu pilsdrupām, Turaidai vai citām labi zināmām vietām.”