Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Čellistes Magdalēnas Ceples un pianista Antona Rosputjko koncerts Latvijas Radio 1. studijā un „Klasikas” tiešraidē

Pirmdien, 14. martā, plkst. 18.00 Latvijas Radio 1. studijā gaidāma dubultdebija. Uz kārtējo kamermūzikas koncertu, ko atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, aicina Latvijas Radio 3 – „Klasika” un divi jauni, Latvijā dzimuši un šobrīd ārzemēs studējoši mūziķi čelliste Magdalēna Ceple un pianists Antons Rosputjko.

Čelliste Magdalēna Ceple koncerta 1. daļā atskaņos mūziku čellam solo – Johana Sebastiāna Baha Ceturto svītu Mibemol mažorā BWV 1010, Ģerģa Ligeti Sonāti un Alfrēdo Karlo Pjati Sesto kaprīzi op. 25. Savukārt pianista Antona Rosputjko interpretācijā koncerta 2. daļā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Sonāte Famažorā K.280, Franča Šūberta Imprompts Solbemolmažorā D.889 un Sergeja Rahmaņinova mūzika – divas prelūdijas no 23. opusa un „Etīde-glezna” op. 39 nr. 9. Koncerta producente ir Māra Šuba, to vadīs Inta Pīrāga.

Lai koncertu apmeklētu klātienē Latvijas Radio 1. studijā, aicinām iepriekš pieteikties, zvanot pa tālruņa numuru 67206647 (darbdienās) vai rakstot – lr3koncerts@latvijasradio.lv. Visus, kuri būs pieteikušies, lūdzam nākt uz Radio namu Rīgā, Doma laukumā 8, pirmdien, 14.martā, sākot no plkst. 17.30, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Ar visiem pārējiem klausītājiem neklātienē būsim kopā Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē.

Magdalēna Ceple ir mācījusies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā prof. Eleonoras Testeļecas klasē, šobrīd studē Briseles konservatorijā pie prof. Marī Halinkas. Piedalījusies meistarklasēs un konsultācijās pie Solas Gabetas, Džeroena Roulinga, Denisa Severina, Olsi Lekas, Viljama Bata, Floriana Rīna un Jāņa Laura. 2014.-15.gadā ieguvusi 3. vietu Karla Davidova Starptautiskajā čellistu konkursā, 1. vietu Augusta Dombrovska 8. Starptautiskajā konkursā, 1. vietu Rīgas Melngalvju brālības un JVLMA Kamermūzikas koncertprogrammu konkursā (kameransamblī ar Georgiju Osokinu). Magdalēnas pirmā publiskā uzstāšanās notikusi 11 gadu vecumā kopā ar Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas simfonisko orķestri. Viņa uzstājusies arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, JVLMA studentu simfonisko orķestri, kamerorķestri Sinfonia Concertante un Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga, bijusi orķestra Nordic String orchestra programmu Viatore un Nord+ dalībniece. Regulāri piedalījusies mūzikas festivālos Baltijas valstīs.             

Antons Rosputjko ir mācījies Jūrmalas Mūzikas vidusskolā pie Tatjanas Pavlučenko un prof. Jāņa Maļecka, skolas laikā ar labiem panākumiem piedalījies konkursos Latvijā, Lietuvā un Čehijā, 2010. gadā kļuvis par 11. Starptautiskā akadēmiskās mūzikas konkursa „Jūrmala 2010” uzvarētāju. Antons ir uzstājies kopā ar kamerorķestri Sinfonia Concertante, Kauņas pilsētas simfonisko orķestri un Liepājas simfonisko orķestri. 2009. gadā ieguvis Starptautiskās Vasaras akadēmijas Mozarteum laureāta diplomu, 16 gadu vecumā kļūstot par Zalcburgas festivāla dalībnieku. Kopš 2010. gada Antons studē prof. Pāvela Gililova klasē Zalcburgas Mozarteum, 2015. gadā iegūstot bakalaura diplomu un turpinot studijas maģistrantūrā. Piedalījies meistarklasēs pie Armena Babahaņjana, Arkādija Sevidova, Sergeja Maļeceva, Anatolija Ugorska, Petera Takāča, Žaka Ruvē, Mati Raekallio un Volfganga Manca. Uzstājies koncertos Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. 2012. gadā ieguvis fonda Hübel stipendiju, piedalījies taustiņinstrumentu nodaļas projektā Les Prėludes, koncertējot arī Itālijā. 2015. gadā sācis sadarbību ar Starptautisko Rahmaņinova biedrību.

Aicinām klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Publicitātes foto: čelliste Magdalēna Ceple