Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Vārda diena: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio Lieldienās piedāvās pārdomas raisošus raidījumus un koncertu tiešraides

Lieldienu gaidīšanas un svētku kulminācijas laikā Latvijas Radio piedāvās gan pārdomas raisošus raidījumus, gan koncertu un dievkalpojumu tiešraides.

Šogad Lielā piektdiena būs 25.martā, kad Latvijā tiek pieminēti komunistiskā genocīda upuri. 23. un 24.marta LR1 raidījumā „Īstenības izteiksme” plkst.12.30 Latvijas Radio Ziņu dienesta žurnāliste Dace Krejere raidījumā pētīs 1949.gada deportācijas aspektu, kas līdz šim maz apzināts – glābējus. Pirmajā raidījumā žurnāliste skaidros, kāpēc mēs esam aizmirsuši tos, kuri mēģināja glābt represijām nolemtos – brīdināja, slēpa vai kā citādāk palīdzēja, un kāpēc deportāciju traģēdijā nav atstāta vieta varoņiem. Savukārt otrs raidījums būs veltīts vienam no visvairāk leģendām apvītam stāstam – par Edgaru Kauliņu, kolhoza „Lāčplēsis” vadītāju, kurš spēja nosargāt savus ļaudis no izvešanas.

         Lielajā piektdienā un Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā LR1 raidījumā „Krustpunktā” plkst.13.06 Aidis Tomsons par varonības vietu un nozīmi deportāciju laikā runāt aicinās PSRS politieslodzīto un cilvēktiesību aizstāvi Lidiju Doroņinu – Lasmani, EP deputāti Sandru Kalnieti, vēsturnieku Ritvaru Jansonu un žurnālisti Daci Krejeri.

         25.marta vakarā LR1 raidījumā „Monopols” plkst.19:06 viesosies mācītājs Guntis Kalme. Savukārt plkst.22:05 Latvijas Radioteātris piedāvās noklausīties radiolasījuma 1.daļu Selmas Lāgerlēvas „Kristus leģendas. Svētās Veronikas sviedrauts”, kuru lasa Kārlis Auškāps.

         25.martā plkst.19.00 tiešraidē piedāvāsim arī LR3 – Klasika ēterā raidītu Lielās piektdienas koncertu no Rīgas Sv.Jāņa baznīcas, kur pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Selicka „Lūgšana Kristum”, kā arī varēsiet noklausīties Mocarta „Rekviēmu”. Sigvarda Kļavas diriģētā koncertā dzirdēsiet Jolantas Strikaites – Lapiņas, Jāņa Kurševa, Ievas Paršas un Riharda Millera balsis, kā arī Latvijas Radio kori un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

         26.marta, Klusās sestdienas vakarā LR1 ēterā plkst. 21:05 radiolasījuma „Kristus Leģendas. Svētās Veronikas sviedrauts” 2.daļa, un plkst.22.00 tiešraidē Lieldienu nakts dievkalpojums no Rīgas Lutera baznīcas.

 Pirmajās Lieldienās, 27.martā plkst.12.00 aicinām izjust klātbūtnes sajūtu, LR1 tiešraidē klausoties Lieldienu dievkalpojumu no Rīgas Doma baznīcas. Pēcpusdienā plkst.17:05 Latvijas Radioteātra projekta „Re!Starts” ietvaros piedāvāsim jaunumu – „Radioteātra leģendas. Lilita Bērziņa”, kuru veidojis teātra zinātnieks Viktors Hausmanis, un sarunā par teātra leģendu piedalīsies arī Jānis Streičs un Ivars Kalniņš.

Otrajās Lieldienās, 28.martā plkst.11.00 Svētās mises tiešraide Latvijas Radio 1.programmā no Sv. Jēkaba katedrāles.

Gaišas un priecīgas Lieldienas!