Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Vārda diena: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 - "Klasika" aicina uz mežradznieka Daiņa Tarasova un Liepājas stīgu kvarteta koncertu

Pirmdien, 18. aprīlī, plkst. 18:00 Latvijas Radio 3 - "Klasika" tiešraidē no radio 1.studijas  klausītājus koncertā iepriecinās mežradznieks Dainis Tarasovs un Liepājas stīgu kvartets: Līga Baltābola (I vijole), Ginta Alžāne (II vijole), Karlīna Īvāne (alts) un Dina Puķīte (čells).

Izsmalcinātā kamermūzikas koncertā Liepājas stīgu kvartets sagatavojis Fēliksa Mendelszona Trešo stīgu kvartetu Remažorā op.106. Kopā ar D. Tarasovu kvartets atskaņos Antonīna Reihas Kvintetu mežragam un stīgu kvartetam op.106, kā arī Jāņa Mediņa Polku Daiņa Tarasova aranžējumā. Koncerts tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, un tā tiešraidi LR3 ēterā vadīs Ilze Medne.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 18. aprīlī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas!

"Liepājas stīgu kvarteta uzstāšanās "Klasikas" koncertsezonas ritējumā turpina līniju, kas jau īstenota oktobra un februāra koncertos – tā ir iepazīšanās ar Latvijas orķestru sastāvos muzicējošajiem kameransambļiem,” stāsta koncerta producente Māra Šuba. Viņa arī atgādina: "Sadarbība ar šo kolektīvu aizsākās pēc Liepājas stīgu kvarteta uzvaras I Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivālā - konkursā, kad Latvijas Radio 3 "Klasika" konkursa uzvarētājam dāvāja iespēju veikt koncertierakstu Latvijas Radio studijā. Tā tapa Jāzepa Vītola un Viļņa Šmīdberga kvartetu, kā arī Hugo Volfa "Itāļu serenādes" ieskaņojumi."

Liepājas stīgu kvarteta aizsākumi rodami 1998. gadā, kad, studējot Liepājas pedagoģijas akadēmijā, to izveidoja Liepājas Simfoniskā orķestra otro vijoļu grupas koncertmeistare Ginta Alžāne. Kvartets vairākkārt uzstājies festivālā "Liepājas vasara", kā arī festivālos "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", Via Baltica, "Iededz gaismu!", Balvu kamermūzikas festivālā un citos, sadarbojies ar latviešu un ārzemju mūziķiem, piedalījies projektos Rundāles, Bīriņu un Bauskas pilīs, Piksāru baznīcā un citviet.

Dainis Tarasovs mežraga spēli apguvis pie profesora Arvīda Klišāna Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie docenta Viestura Vārdauņa. Meistarību papildinājis Orchester Academie Vācijā (2002), profesionālo izglītošanos turpinot līdz pat šai dienai. Pašlaik Dainis ir Orķestra "Rīga" pirmais mežradznieks (arī regulators un koncertmeistara vietnieks), kā arī metāla pūšaminstrumentu kvinteta Riga vadītājs un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas mežraga pedagogs. Uzstājies koncertos daudzviet Latvijā, kā arī ārpus mūsu valsts robežām.