Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Vārda diena: Mirta, Ziedīte

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā sāk skanēt "Rupjmaizes kārtojums" – veltījums Latvijas simtgadei

No 9. janvāra ik darbdienas rītu plkst. 10:07 Latvijas Radio 3 "Klasika" piedāvā jaunumu – latviešu oriģinālmūzikas jaunieskaņojumu ciklu, kam dots latviski garšīgs nosaukums "Rupjmaizes kārtojums".

Tā tapšanai ir vairāki iemesli, un viens no tiem – gatavošanās Latvijas valsts simtgades svinībām. "Lai turpinātu Latvijas audiālo kultūratmiņu, esam nolēmuši izveidot latviešu mūzikas ierakstu programmu, atgādinot, ka mūsu mūzika ir ne tikai sudraboti pelēcīga – tajā atrodamas arī spirgtas krāsas! Šie ieraksti varētu kalpot kā raidmateriāls ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, sasniedzot lielu klausītāju auditoriju, turklāt mūziķiem, īpaši jaunajiem, tā būtu lieliska motivācija atsvaidzināt savu koncertrepertuāru," atklāj Latvijas Radio 3 direktore Gunda Vaivode.

Otrs svarīgs arguments – daudzi no šobrīd Latvijas Radio fonotēkā esošajiem ierakstiem ir tehniski nolietojušies, tālab latviešu mūzikas jaunieskaņojumi būtiski papildinātu Latvijas Radio aktīvo audioarhīvu. "Esam iecerējuši fiksēt arī līdz šim nezināmus, rokrakstos atrastus darbus, kā arī populārus opusus, kuru tehnisko un māksliniecisko kvalitāti ietekmējis laika zobs. Par katru no ierakstiem sekos ekspresraidījums "Klasikas" ēterā, kas atspoguļos tā tapšanu – ik darbdienas rītu plkst. 10:07 ar atkārtojumu plkst. 20:07 vakarā skanēs ne tikai viens jaunieskaņojums, bet arī sarunas ar mūziķiem, kas piedalījušies konkrētajā ierakstā," stāsta "Klasikas" direktore. Pēc izskanēšanas skaņdarbus varēs klausīties "Klasikas" mājas lapā (klasika.lsm.lv).

Kā jau latviešu tradicionālajā gardumā, arī "Klasikas" piedāvātajam "Rupjmaizes kārtojumam" iecerētas vairākas kārtas. "Pirmā kārta saistīta ar latviešu instrumentālās kamermūzikas ierakstiem, kuru ieskaņošanu sākām jau 2016. gadā," atklāj Gunda Vaivode. "Otrā kārta paredz latviešu simfonisko miniatūru ieskaņošanu, kuru veiksim sadarbībā ar orķestriem šajā un nākamajā gadā, bet trešā kārta iecerēta kā latviešu mūzika jaunā skatījumā, aptverot dažādus starpžanrus, jaundarbus. To plānojam īstenot 2018./2019. gada sezonā. Rezultātā no radītajiem ierakstiem plānots izveidot latviešu mūzikas sēriju Latvian Encores, kas būtu reprezentatīvs projekts raidīšanai Eiroradio sistēmā."

"Rupjmaizes kārtojuma" veidošanā iesaistījušies daudzi Latvijas mūziķi. Ieskaņojumos, kas "Klasikas" ēterā skanēs janvārī, piedalījušies Mārtiņš Circenis, Agnese Egliņa, Sandra Jalaņecka, Kaspars Majors, Kārlis Klotiņš, Rihards Plešanovs, klavieru kvartets Quadra, Jānis Semjonovs, Artūrs Šults, Sandis Šteinbergs, Guntars Freibergs, Sinfonietta Rīga pūtēju kvintets, Dianas Ozoliņas vadītais čellu kvartets, Egils Upatnieks, Dace Zālīte, Mārtiņš Zilberts, Ēriks Kiršfelds, Herta Hansena, Santa Vižine, Anna Gāgane.

Ierakstu producente ir Māra Šuba, redaktore – Ilze Medne, bet ar mūziķiem sarunājusies arī Rūta Paula, Signe Lagzdiņa un Edgars Raginskis.

Iecerēts, ka triju gadu laikā Latvijas Radio fonotēka tiks papildināta ar aptuveni 100 jauniem ierakstiem. Projekts top ar ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Foto: Ilze Mezīte