Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR Ziņu dienests turpina ciklu "Farmācijas neredzamā vara"

Latvijas Radio Ziņu dienesta analītiskais raidījums „Īstenības izteiksme” turpina datu žurnālistikas pētījumu par farmācijas redzamo un neredzamo ietekmi Latvijā. Šis ir pirmais sabiedrisko mediju ziņu dienestu pētnieciskās žurnālistikas kopdarbs, jo tapis sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu lsm.lv.

No 20. līdz 24.februārim plkst.12:30 Latvijas Radio 1 un vakaros plkst. 20:30 LTV ziņu raidījumā „Panorāma” piecās sērijās skanēs pētījuma „Farmācijas neredzamā vara” turpinājums. Pirms septiņiem gadiem Saeimas izdarītās likuma izmaiņas atvēra plašāk durvis aptieku ķēdēm. Togad, balstoties uz publiski pieejamajiem datiem 60% aptieku bija neatkarīgas, 40% iekļautas aptieku ķēdēs. Nu situācija ir pretēja – aptuveni 60% aptieku ir tīklos, bet apmēram 40% vēl palikušas neatkarīgas. Latvijas Radio žurnālisti sadarbībā ar Latvijas Televīzijas Ziņu dienestu un lsm.lv pētījuši un analizējuši datus, kam pieder aptieku ķēdes, kā interesēs šīs likuma izmaiņas strādājušas un kā izveidojušies aptieku tīkla monopols dažādās pilsētās un slimnīcās? Kā arī, vai patiešām aptiekās darbiniekiem piemaksā par konkrētu zāļu vai uztura bagātinātāju ieteikšanu klientiem?

Sabiedrisko mediju portālā lsm.lv dažādas pētījumā apkopoto datu vizualizācijas ļaus skaidrāk izprast radio un TV ēterā analizēto situāciju. Jau šobrīd piedāvājam apskatīt atvērtos datus par aptieku tīkliem, to izvietojumu tagad un pirms septiņiem gadiem: http://www.lsm.lv/lv/raksts/zinju-analiize/zinas/karte-aptieku-biznesa-augusi-tikli-bet-mazak-neatkarigo-aptieku.a224289/.

Pētījumu noslēgsim piektdien, 24.februārī, plkst. 13:05 raidījumā „Krustpunktā,” diskutējot ar veselības ministrijas un nozares pārstāvjiem, par to, kas būtu maināms, lai no aptieku ķēžu tīklu izplešanās neciestu pircēji.

Rudenī uzsākot pētījumu Farmācijas neredzamā vara radio ziņu dienesta žurnālisti pētīja datus par farmācijas kompāniju sniegto finansiālo atbalstu mediķiem. Katrā sērijā vērtējot citus aspektus, pētījām sakarības un tendences, kas izrietēja no Veselības inspekcijā pirmo reizi iesniegtiem datiem, gan par ārstu resertifikāciju, gan farmācijas kompāniju maksājumiem ārstiem. Iepriekšējos pētnieciskos materiālus skaties šeit: http://www.lsm.lv/lv/temas/farmacijas-neredzama-vara/?from=0 .

Latvijas Radio Ziņu dienesta un arī cikla „Farmācijas neredzamā vara” aktualitātēm sekojiet līdzi sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un sociālajos tīklos twitter.com/LRZinas un facebook.com/LRzinas.