Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Turpinās pētnieciskais cikls "Farmācijas neredzamā vara"

Latvijas Radio Ziņu dienests uzsāks rudens sezonu ar īpašu tiešraidi no Daugavpils, kā arī ar jauniem pētījumiem turpinās ciklu „Farmācijas neredzamā vara”.

4.septembrī Latvijas Radio 1 rīta programma „Labrīt!” skanēs tiešraidē gan no Rīgas, gan Daugavpils Vienības nama. No plkst. 6:00 līdz 9:00 sadarbībā ar Latvijas Radio Latgales studiju analizēsim politisko situāciju Daugavpilī trīs mēnešus pēc pašvaldību vēlēšanām. Tieši šobrīd, kad Daugavpilī briest varas maiņa, notiek valdošās koalīcijas pārgrupēšanās un šībrīža pilsētas domes priekšsēdētāja un vietnieka savstarpējā neuzticības izteikšana, dodamies uz otro lielāko Latvijas pilsētu, lai ziņotu no notikuma vietas. Uzrunāsim daugavpiliešus, pašvaldības vadītāju kā arī vietējos viedokļu līderus.

Savukārt dienas analītiskajā raidījumā „Īstenības izteiksme”, kas LR1 skan darba dienās plkst.12:30 no 4. septembra piecās sērijās turpināsim pētniecisko ciklu par farmācijas redzamo un neredzamo ietekmi Latvijā, šoreiz vairāk pievēršoties medikamentu cenām.

Vai zāles Latvijā ir lētas vai dārgas – tas atkarīgs no tā, kam uzdod šo jautājumu. Pacienti piesauc dārdzību, bet nozare bieži uzsver to, ka Latvijā zāles esot lētas. Tomēr datu, kas pierādītu zāļu lētumu vai dārgumu nav – pētījumi, uz kuriem atsaucas nozare, veikti pirms daudziem gadiem.

Tajā pašā laikā aptiekās Latvijas iedzīvotāji bieži izvēlas dārgākus medikamentus, lai gan ir pieejamas lētākas alternatīvas, bet farmācijas nozare mārketingam un reklāmām, kas ietekmē mūsu rīcību, tērē miljonus eiro. Lielākās aptieku ķēdes vien, pēc gada pārskatu datiem no Lursoft, pērn reklāmām tērējušas ap 1.8 miljoniem eiro un saņem naudu no zāļu tirgotājiem par to reklamēšanu un veicināšanu aptiekās.

Cikla veidošanā iesaistītie žurnālisti šoreiz pēta un analizē vairāku zāļu cenas kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, cenu atšķirības starp dažādiem Latvijas reģioniem, cenu veidošanās aizkulises un zāļu mārketingu.

Tāpat kā iepriekšējā sērija ziemā, arī šis ir sabiedrisko mediju ziņu dienestu pētnieciskās žurnālistikas kopdarbs, jo tapis sadarbībā ar Latvijas Televīziju un LSM.lv Šoreiz žurnālistu pētījumam pievienojušies arī vairāki reģionālie mediji – Neatkarīgās Tukuma ziņas, Bauskas dzīve, Zemgales Ziņas, Madonas reģiona laikraksts Stars un Talsu vēstis.

Latvijas Radio Ziņu dienesta un arī cikla „Farmācijas neredzamā vara” aktualitātēm sekojiet līdzi sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un sociālajos tīklos twitter.com/LRZinas un facebook.com/LRzinas.