Jauni, brīvi un radoši - Andrievs Jansons un Egija Samsone - cilvēki, kuri sekojot konditorejas modei Francijā, ļāvuši Latvijā atdzimt eklēriem. Par eklēriem, par modi virtuvē, būšanu kopā dzīvē un biznesā, saruna Ģimenes studijā.

Par Andrievu un Egiju var teikt, ka viņi zina eklēru spēku. Paris gadu laikā ir panākuši, ka vismaz tā Latvijas daļa, kas rosās sociālajos tīklos, zina, kas ir eklērs, zina, kur tos meklēt un pat ir cilvēki, kas stāv rindā pēc tiem.

Bet sācies tas ar Egijas ģimenes pamudinājumu atrast veikaliņa telpas, kur Rīgā tirgot vecāku zemnieku saimniecībā izaudzētas zemenes. Bet Andrievs domājis par savu beķereju. Sākumā arī cepis maizi un maizītes, Egija pat viņam mācījusi cept kanēļmaizītes, tādas kā mājās, jo izrādās pavāram tas nav mācīts. Andrieva mamma teikusi, ka vajag pamēģināt eklērus, abi aizrāvušies ar šo domu.

„Man vizuālais ir vissvarīgākais. Es esmu tā, kas naktī nosapņo eklēru veidus un aiziet uz virtuvi un pasaka, ko gribu redzēt, arī esmu daudzus eklēru veidus pati taisījusi,” atzīst Egija. „Andrievs – garša kvalitāte un viss pārējais. Viņam pavāra domāšana, man – vizuālais.”

Egija ir apguvusi politoloģiju un kā pati smejas „politiku analizēt es arī varu, bet labāk es analizēju eklērus”.

Eklēri gan Ģimenes studijas viesošanās reizē netop, bet neparasti pagatavota laša fileja.

Laša fileja ar zaļajām pupiņām

Sastāvdaļas. 600-700g laša fileja(3 cilvēkiem), 200g zaļās pupiņas,  1-2 fenheļa saknes, ķiploks, sviests, baltvīns, sāls, pipari, šalotes sīpols, dilles.

Pagatavošana. Laša filejai izņem asakas un nokasa zvīņas. Sadala porcijās, liek vakuuma maisiņos, karsē 50 grādos apmēram 15-20 min.

Pēc tam cep sakarsētā pannā, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Zaļās pupiņas noblanšē, cep sviestā, pievieno ķiploku, sāli un piparus pēc garšas.

Fenheli griež plānās šķēlēs, sautē sviestā, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Mērce. Šalotes sīpolus smalki sagriež, vāra baltvīnā, pievienojot cukuru. Kad sīpoli ir jau zeltainā nokrāsā, nokāš, uzkarsē un pievieno aukstu sviestu pa mazam gabaliņam, visu laiku putojot. Pievieno dilles un sāli pēc garšas.

Servē!

Ēdiena pagatavošanai Egija un Andrievs izmanto “sous vide” aparātu. Tas ir aparāts, kuru izmanto, lai zemā temperatūra gatavotu dažādus produktus. To var lietot ar jebkuru katlu, trauku, galvenais, lai trauks būtu augsts.
Lasi un pupiņas gatavoja kopa, bet atsevišķos vakuummaisiņos. Temperatūra bija 50 grādi.