Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Baiba Petrenko ir absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju, audzina divgadīgo dēlu Ādamu, tulko grāmatas, interesējas par vides aizsardzību un sociālo taisnīgumu. Jau gadu Baiba piekopj „zero waste” dzīvesveidu jeb dzīvi bez atkritumiem un labprāt arī dalās savā pieredzē par šāda dzīvesveida pozitīvo ietekmi uz vidi, veselību, finansējumu un arī dzīves telpu. Gatavojot vegāniskas piektdienas pusdienas, Ģimenes studijā saruna par dzīvi bez atkritumu kalniem. Baiba ir pārliecināta, ka atkritumi nekur neizkūp gaisā, mēs neizmetam lietās ārā. Nav tāda ir ārā, ir tikai iekšā - iekšā gaisā, ko elpojam, iekšā ūdenī, ko dzeram, iekšā ēdienā.

Viens no Baibas ieteikumiem, lai izvairītos no pārtikas atkritumiem, vajadzētu veikalā izvēlēties ne to izskatīgāko dārzeni. Arī šajā reizē viņa pati ir izvēlējusies mazliet apvītušu brokoli, pēdējo, ko izdevies iegādāties veikalā neiepakotu. Plastmasā ietītus dārzeņus viņa nepērk vispār. Ja nebūtu pieejams neiesaiņots brokolis, iespējams, viņa gatavotu ko citu, jo došanās uz nākamo veikalu būtu lieks benzīna patēriņš, kas arī ietekmē vidi.

Baiba atzīst, ka dzīvesveids bez atkritumiem ir zināmā mērā viņu pāraudzinājis, jo neēd to, ko konkrētā dienā gribas vai, ko ir iedvesma uztaisīt, bet izvēlas to, ko var svaigu un neiepakotu nopirkt veikalā. Pašai viņai ir gandarījums, ka atved mājās divus milzīgus iepirkumu maisus un neko neizmet atkritumos. Tas iedvesmo. Ēdiens, ko nopirkusi, ir veselīgāks un nāk par labu.

Gatavot un ēst vegāniskus ēdienus Baiba izvēlējusies, jo tam ir vides, veselības un ētiski iemesli. “Gatavojot vegāniskus ēdienus, svarīgi forši rīkoties ar garšvielām, lai ēdiens būtu bagātīgāks,” atklāj Baiba.

Brokoļi ar bulguru

Sastāvdaļas. Bulgurs, brokoļi, tomāti, olīvas, ķiploks.

Pagatavošana. Bulguru aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uz vairākām stundām piebriest (var atstāt uz nakti). Sagriež nelielās daiviņās brokoli.

Uz pannas apcep ķiploku, liek klāt brokoli, cep, pieliek klāt sagrieztas konservētas zaļās olīvas, visu apcep un pielej klāt mazliet olīvu marinādi un pieber oregano. Necep ilgi, lai brokolis nezaudē kraukšķīgumu.

Pie ceptajiem dārzeņiem pieliek klāt bulguru, samaisa un noslēgumā pievieno rauga pārslas.

Zaļie salāti ar tahini pastas mērci

Sastāvdaļas. Salāti, tomāti.

Pagatavošana. Sagriež zaļos salātu un tomātu, pārlej ar mērci. To gatavo no tējkarotes tahini pastas, divām tējkarotēm sojas mērces un nedaudz citrona sulas.

Dārzeņu biezenis

Sastāvdaļas. Burkāni, paprika, sīpols, ķiploks.

Pagatavošana. Izvāra burkānus ar visu mizu. Papriku iztīra un ieliek cepeškrāsnī apcep. Uz pannas apcep sagrieztu sīpolu un ķiploka daiviņu, pievieno nomizotus vārītos burkānus un apcepto papriku. Pievieno rauga pārslas un visu apcep.

Kad dārzeņi un garšaugi sacepušies tos sablendē.