Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Brīdis, kad mazulis savu ēdienkarti sāk papildināt ar uzturu, kas nav tikai māmiņas piens, ir būtisks bērna veselībai un attīstībai, bet vienlaikus var būt arī īsts pārbaudījums vecākiem. Kā veikt pirmo piebarojumu, kādas ir mūsdienīgas metodes un kā darbojas bērna vadīta ēšana, saruna ar šīs jomas zinātājām fizioterapeiti Klaudiju Hēlu, grāmatas "Bērna vadīta ēšana" latviskās versijas izdevēja Ivetu Sondori un uztura speciālisti Lizeti Mālderi. Speciālistēm Ģimenes studijā arī jautājam, kā mazināt aizrīšanās riskus un ko dot bērnam ēst viņa pirmajās maltītēs, vai drīkst pievienot ēdienam sāli, cukuru un kādas garšvielas.

Kad uzsākt bērna piebarošanu?

Klaudijā Hēla iesaka pirmos sešus mēnešus bērnam dot tikai mātes pienu. Tad var sākt piebarot. Tas ir pats ātrākais. Var arī nesteigties.

Lizete Māldere norāda, ka vislabākais veids ir sekot bērnam, vai viņš izrāda interesi par citiem ēdieniem.

Bērna vadītā ēšanā primārais ir pats bērns, kad viņš izrāda interesi, kā arī, kad viņš sāk sēdēt, tad var sākt patērēt citu ēdienu, atzīs Iveta Sondore.

Bērnu alergoloģe Ieva Cīrule telefonsarunā vērtē, ka piebarošanu var sākt un vajag sākt jau agrāk, jo tā var izvairīties no alerģijām nākotnē.