Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Guna Ķibere no Rūjienas Ģimenes studijā cep sarkano biešu bagetes un kliņģeri, kam dots nosaukums „Ar bērnības garšu”. Bet to bauda čaklās novada amatnieces un pats svarīgākais vērtētājs - Gunas vīrs Arnis.

Amatnieku biedrības "Rūzele" centrā satiekas visas čaklās Rūjienas puses rūzelītes, kurām patīt ēst taisīt, aust, adīt, tamborēt. Visi radošie cilvēki. Katra dara savu, kas sirdij tuvāks, sanāk kopā, dalās pieredzē, arī rīko kopīgus tirdziņus. Guna Ķibere atklāj, ka pašai vislabāk patīk cept maizi.

 

Gunas receptes

Sarkano biešu bagete

Sastāvdaļas. 1 litrs silta ūdens, 1,5 ēdk sāls, 2 ēdk cukura, 30 g Rīgas rauga vai 15 g sausā rauga, 1 ola, 1,2 kg miltu, 300 g rupji rīvētas vārītās sarkanās bietes, sajauktas ar 1 ēdk 9 % galda etiķa, ½ tējkarote picas garšvielu.

Pagatavošana. Visu samīca un raudzē kādas 40 min.

Mīklu sadala apmēram 400 g lielās pikās. Uz galda uzber miltus, uzliek mīklas piku un savij aptuveni 35 cm garu bageti. Liek bagešu pannā (var likt arī uz parastās pannas). Cep elektriskajā plītī 230 grādu temperatūrā apmēram 35 minūtes.

Piedevas. Mainot piedevas var iegūt citu maizes garšu. Biešu vietā var izmantot rupji rīvētus vārītus burkānus, ķirbjus vai citus dārzeņus. Būtiski, lai dārzeņi būtu vārīti vai kaltēti.  

 

Kliņģeris „Bērnības garša”

Sastāvdaļas. 0,5 l silta piena, naža gals sāls, 8 ēdk cukura, 30 g Rīgas rauga vai 15 g sausā rauga, 1 ola, apmēram 1 kg miltu, 200 g skāba krējuma, 2 saujas rozīnes, 8 marmelādes konfektes, 200 g izvārīts sablenderēts dzeltenais ķirbis (var aizstāt ar 3 olu dzeltenumiem), 2 ēdk sviesta.

Pagatavošana. Visu samīca un raudzē kādas 40 min.

Mīklu izveltnē uz galda taisnstūra formā. Uzsmērē 100 g mīksta sviesta un pārkaisa ar 150 g cukura. Sarullē un savij apmēram 60 cm garā „virvē”.

Izveido kliņģera formu. Liek uz cepamās pannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Apsmērē ar sakultu olu un pārber ar drupatām. Raudzē siltumā vēl kādas 20 min, tad liek krāsnī 200 grādu temperatūrā un cep apmēram 35 min. 

 


Kopbilde: Guna Ķibere kopā ar pagatavotā degustētājiem - amatnieku biedrības "Rūzele" amatniecēm Gitu Zariņu, Viju Rulli un Lailu Sproģi, arī Gunas vīru Arni Ķiberu un itāļu valodas pasniedzēju Lucu Priori.