Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ome Dagmāra Vīlerte no Padures pagasta Ģimenes studijas virtuvē atklāj savas ģimenes receptes. Viņa cep bada pankūkas un asins pankūkas, kā arī vāra cūku pupu putru.

Dagmāras Vilertes receptes

Bada pankūkas

Šis ir viens no retajiem ēdieniem,ko Dagmāra gatavo vadoties pēc receptes. Vecmamma gan nemāk teikt, kāpēc šāds nosaukums, jo nabadzīgas šīs pankūkas nebūt nav. Recepti iedevusi vīra māte, kas aizgūta vēl no viņas ģimenes. Lai sajustu īsto bada pankūku garšu, obligāti jāizmanto malkas plīts. Starpība ir liela, uz citām nesanāks īstā garša. Un vajadzēs veco čuguna grozāmo pannu, kas Dagmārai ir dāvanā no vīra mātes, kura dzimusi 1897.gadā un viņai jau tad panna bija bijusi mājās.

Sastāvdaļas pankūkām: 4 olas, 2 ēd.k. cukura*, 1/2 tējk. sodas, 100 ml piena, 200 ml kefīra (paniņas, rūgušpienu), 300 g kviešu miltu, 2 ēd.k. eļļas**, šķipsniņa sāls, eļļa cepšanai

Pasniegšanai: 100 g pilnpiena biezpiena, 2-3 ēd.k. skābā krējuma, 2 ēd.k. cukura, kanēlis, pēc garšas.

Pankūku mīklas pagatavošana

Bļodā iesit 4 olas, pieber sāli, cukuru un eļļu, visu viegli sakul ar putojamo slotiņu. Pievieno sodu un turpini kult. Pielej pienu un kefīru. Visu samaisi viendabīgā konsistencē un pieber miltus, turpini maisīt ar putojamo slotiņu, līdz masa iegūst vienmērīgi pabiezu konsistenci.

Noņem plītij riņķus, uzliec pannu un cep virs karstām oglēm uz malkas plīts. Katru pannas pusi katru reizi ar otiņu apsmērē ar eļļu. No katras puses cep apmēram 2 minūtes, tad pārbaudi, un, ja nav pietiekami brūnas, cep vēl kādu laiku. Katru pankūku pēc izcepšanas liek uz sava šķīvja un pasniedz ar biezpiena masu vai ievārījumu. Pankūkas nevar likt kaudzītē vienu uz otras kaudzītē, citādi tās karstuma dēļ saplaks, sasutīs un paliks mīkstas. Tādām tām nav jābūt, tāpēc ir jāēd uzreiz un visiem vislabāk arī garšo siltas.

Biezpiena masa. Bļodiņā liec biezpienu, krējumu, cukuru un kanēli. Samaisi un pasniedz.

*var likt vairāk, bet vecmamma pasniedz ar saldu biezpienu vai ievārījumu, tāpēc cukuru dadz neliek

** omes Dagmāras vīra māte karsēja taukus un lika klāt

 

Pupu putra

Sastāvdaļas putrai. 0,5 l žāvētu cūku pupas, 5 vārīti vidēja lieluma kartupeļi, pusglāze piena.

Mērcei. gabaliņš cauraudža, sīpoli, saldais krējums.

Pagatavošana. Apmēram divas diennaktis mērcē cūku pupas. Vāra mīkstas un pēc tam samaļ gaļas mašīnā. Savāra un samaļ arī kartupeļus. Katlā uzvāra pienu. Piemet šķipsniņu sāls un šķipsniņu piparus. Kad piens uzvārījies, liek klāt samaltās cūku pupas un kartupeļus. Kārtīgi izkarsē un putra gatava.

Mērcei sagriež gabaliņos cauraudzi un sīpolus. Cep uz pannas. Kad sacepušies pielej saldo krējumu un mērce gatava.

 

Asins pankūkas

Sastāvdaļas. Puslitrs asinis, pusglāze piena, milti, sasmalcinātas divas ķiploka daiviņas, sasmalcināts sīpols, 1 ola, sāls, pipari ( pēc garšas), pustējkarote dzeramās sodas.

Pagatavošana. Asinis samaļ, lai netraucētu asinīs esošās plēvītes. Pielej pienu. Piekuļ olu. Ieber sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un dzeramo sodu. Iesijā miltus. Maisa pabiezu pankūku mīklu. Cep uz pannas. Pārbauda, vai gatavas, iedurot pankūkā ar nazi. Ja vēl nav izcepušās, laukā sūcas asinis. Tad jācep vēl. Gatavas ir brūnā krāsā un „pufīgas”.