Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Dundagas Karīša piparkūkas zina ne tikai dundadznieki, tās cep, gardu muti ēd un slavē visā Latvijā. Kā garšo Kurzemē radītas piparkūkas, kā top ķirbju krēms, bet kas ir slavenā Dundagas krēma pamatā, stāsts Ģimenes studijā, tiekoties ar "Novada gardēdi" no Kurzemes Karīti jeb Skaidrīti Ozoliņu. Mīļvārdiņu Karītis vecmāmiņai savulaik iedevis mazdēls Rūdolfs. Bet rosīties virtuvē Skaidrītes kundzei palīdz meitas Māra un Kristīne.

 

 

Piparkūku mīkla

(sanāk 3 kg mīklas)

Sastāvdaļas. Cukura sīrups, cukurs 400g, milti 1kg 300g, 700 g sviesta, medus 2 ēdk, 5 olu dzeltenumi, 2 olas, 1 pac. cepamais pulveris, šķipsniņa sāls. Garšvielas (visas vienādās attiecībās): kanēlis, ingvers (malts), kardamons, muskatrieksts (malts), piparkūku garšvielas. Jāsamaļ un jāizsijā: smaržīgie pipari (20 gb.), krustnagliņas (20 gb.), melnie graudu pipari (20 gb.) žāvētas mandarīnu miziņas (3 tējk.)

Pagatavošana

Vispirms uzvāra cukura sīrupu: 1kg cukura ieber katliņā un uz lēnas uguns apbrūnina un izkausē. Pielej 0,5l ūdeni un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra, kamēr izveidojas sīrups un viss cukurs ir izkusis.

Mīkla: Katliņā ielej sīrupu, pieliek sviestu, cukuru, medu, šķipsniņu sāls un visu izkausē. Uzkarsē līdz sāk vārīties, pievieno visas garšvielas un vāra ne ilgāk kā 2 minūtes(!). Karstai masai pievieno pusi no miltiem, visu rūpīgi samaisa.

Atlikušos miltus sajauc ar cepamo pulveri un pievieno masai, atkal rūpīgi izmaisa un noslēgumā pievieno sakultas olas. Mīklu maisa tik ilgi, līdz tā kļūst mīksta, vijīga un matēta.

Gatavo mīklu atdzesē, vēlāk cep gardas piparkūkas!

 

Ķirbju krēms

Sastāvdaļas. 0,5 l saldais krējums, ķirbis, cukurs, vaniļas cukurs, viens citrons, zemenes.

Pagatavošana. Vāra ķirbi nelielā ūdens daudzumā, sablendē vai izberž cauri sietiņam. Klāt pierīvē citrona miziņu un piespiež citrona sulu, to iemaisa ķirbju masā. Lai no citrona izdabūtu vairāk sulas, to uz mirkli, pāris minūtēm ieliek karstā ūdenī.

Saputo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru. Saldā krējuma un ķirbju masas daudzums ir vienāds, šai gadījumā 0,5l, cukura daudzums pēc patikas.

Ķirbju masai pievieno uzbriedinātu želatīnu. Kad tas izdarīts, ķirbju masā iemaisa putukrējumu. Lēnām iecilā, līdz viss sajaucies. Pēc tam, vēl pāris reižu apmaisa, lai krēms "sadzīvojas".

Kamēr krēms sastingst, sagatavo mērci. Sablendē zemenes ar cukuru. Ja ņem saldētas zemenes, tās droši var blendēt vēl līdz galam neatkausētas, lai mērcīte būtu vēsi spirdzinoša.