Šoreiz Salmu muzeja saimnieku - Jura un Kristīnes Rītiņu - virsvadībā Ģimenes studija gatavo cūkgaļas-dārzeņu sacepumu, paralēli dodamies arī ekskursijā pa viņu veidoto un loloto salmu lietu ekspozīciju un beigās saldināsim tikšanos ar piena-zemeņu kokteili.

Divu meitu vecāki Kristīne un Juris Rītiņi Salmu muzeju ir izlolojuši un iekārtojuši Tukumā. „Salmu mākslā esam iekšā visa ģimene”, atzīst Kristīne. Muzeja ekspozīcijas uzturēšana un papildināšana aizņem gana daudz laika, tāpēc ar sarežģītu ēdienu gatavošanu neaizraujas ne viens, ne otrs no ģimenes pieaugušajiem. Viņiem ir pat sadalīts, ka vienu nedēļu virtuvē darbojas sieva, otru – vīrs. Šoreiz abi vienojušies par kopīgu interpretāciju receptei, kuru katrs ieradis gatavot savā īpašajā veidā.

Rītiņu ģimenes receptes

Cūkgaļas-kartupeļu sacepums

Sastāvdaļas. Kakla karbonāde, kartupeļi, sīpoli, burkāni, ķimenes, pētersīļi ķiploki, saldais krējums, eļļa cepšanai 

Pagatavošana. Ņem cūkgaļas kakla karbonādi, sagriež nelielās strēmelītēs. Nomizo dārzeņus, sagriež paplānās šķēlītēs kartupeļus, burkānus ripiņās, sīpolus - gredzenos un uz pusēm.

Pannā lej nedaudz eļļas, kārto gaļu, tai pa starpām burkānus, pārber ar ķimenēm, tad liek sīpolus, kartupeļus, atkal sīpolus un kartupeļus. Pa starpu iekaisa sakapātus pētersīļus.

Liek virsū vāku, ieslēdz vidēju karstumu, sagaida līdz uz vāka parādās pirmās tvaika lāsītes un nogriež uz nelielu karstumu. Sautē apmēram 1 stundu un 15-20 min. Gatavību nosaka pēc virsējās kārtas kartupeļiem - ja tie mīksti, tad viss būs izcepies.

Beigās pārlej ar saldo krējumu, kam pievienoti sasmalcināti ķiploki un izsilda vēl 5 minūtes.

 

Zemeņu-piena kokteilis

Blenderī liek 1 glāzi zemeņu, 1/2 banāna, nepilnu litru piena un 3 ēdk. cukura. Visu samaļ un lej glāzēs.