Grandānu ģimenei ir sava īpašā recepšu grāmata, kurā nonāk pašu divreiz pārbaudīts ēdiens  - arī vistas karijs. To gatavojot, uzzinām arī, par ko latviešus apbrīno visā pasaulē, kāpēc ir vērts kļūt par zemessargu un kā noskriet prestižo Bostonas maratonu.

Grandānu ģimene ir mamma Agnese, tētis Mārtiņš, bērni Roberts un Dārta.

Dārta ir bērnudārzniece, kas dzied arī “Knīpās un knauķos”, Roberts ir skolēns, kurš trenējās arī snovborda akadēmijā, tētis Mārtiņš ir informācijas tehnoloģiju speciālists vācu uzņēmumā, kuram darba dēļ daudz nākas braukāt pa pasauli, mamma Agnese ir interjera dizainere, kura pēc Dārtas piedzimšanas izvēlējusies vairāk strādāt individuāli.

Trīs lielākie ģimenes locekļi aizraujas ar snovbordu, Dārta mēģina slēpot ar kalnu slēpēm.

Par izvēlēto ēdienu – vistas kariju – Mārtiņš bilst, ka tas ir neautentisks, bet labs vistas karija variants un reizi nedēļa ģimenei galdā ir vai nu šis, vai kāds cits indiešu ēdiens. Agnese piebilst, ka viņi regulāri taisa kārtīgas vakariņas.

 

Vistas karijs

Gaļas marinādei vajadzēs: 15-20 zaļā kardamona pākstis, 1,5-2 tējkarotes kumina, 1 tējkaroti kaltētu čilli pārslu, 8 vistas šķiņķīšus, eļļu (ne olīvu).

Mērcei vajadzēs: eļļu (ne olīvu), rupji kapātus 3-4 sīpolus, salmiņos sagrieztu pirksta lieluma ingveru, 6 ķiploka daivas, plānās šķēlēs, sauju sagrieztu svaigu koriandra (kinza) lapu un kātu, 1-2 tējkarotes kaltētu čili pārslu, 1,5-2 tējkarotes kumina, 1 tējkaroti maltas kurkumas, aptuveni 10 tomātus, sagrieztus nelielos gabaliņos (ziemā pieliek aptuveni 800 g konservēto tomātu), 5-6 ēdamkarotes dabīga jogurta, 4-5 ēdamkarotes krēmsiera un citronu.

Pagatavošana. Samaļ kumina un kardamona sēklas, sajauc ar čilli, sāli, pipariem un pievieno eļļu. Tā izveido marinādi gaļai. Gaļu iemarinē.

Kamēr gaļa marinējas, sagatavo mērci. Lielā pannā apcep sīpolus, ķiplokus un ingveru. Cep aptuveni 10 minūtes, kad sīpoli un ķiploki kļuvuši caurspīdīgi,  pievieno pusi no kinzas un čili, kuminu, kurkumu un cep aptuveni divas minūtes. Gatavu izņem no pannas.

Turpat apcep vistu, sākot ar ādas pusi. Vistai jābūt zeltainai, bet ne brūnai. Vistai pievieno garšvielās apceptos sīpolus, ķiploku, pieliek gabaliņos sagrieztus svaigus tomātus vai smalcinātus konservētos tomātus. Klāt pieliek bezpiedevu jogurtu. “Ļauj, lai karijs uzmet burbuli, uzliek vāku un sautē aptuveni 30 minūtes uz mazas uguns.

Uzkarsē cepeškrāsni. Izņem vistu no mērces,  pārliek cepešpannā un pārkaisa ar sāli. Šauj cepeškrāsnī uz desmit minūtēm.

Pa tam lāgam pabeidz mērci: pievieno puscitrona sulu, svaigo krēmsieru, atlikušo svaigo kinzu. Sāli un piparus pēc garšas.

Vistu izņem no cepeškrāsns. Pasniedz ar rīsiem vai siltu maizi.