Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Grēvju ģimene no Mandegām sagaidījuši savu trešo atvasi un, svinot mazuļa ikmēneša dzimšanas dienu, cep gardumus. Arī ābolkūku, kuras recepti atklāj arī Ģimenes studijā. Tostarp skan arī stāsts par Aģes dzirnavām, kurās Grēvju ģimene dzīvo. 

Asnātes un Mārtiņa Grēvju ģimenē aug trīs dēli – Rūdolfs, Gustavs un mazais Valters. Par godu viņa ikmēneša dzimšanas dienai arī top ābolkūka. Ģimenes studijas viesošanās reizē mājās ir tikai jaunākie dēli – Gustavs un, protams, Valters.

No Rīgas uz Skultes pagasta Aģes dzirnavām, kas ir Mārtiņa senču īpašums, ģimene nolēmusi pārcelties, kad piedzimis vecākais dēls Rūdolfs. Teju leģenda vēsta, ka senos laikos kāds no senčiem pārdevis buru kuģi un izpircis no barona dzirnavas. Ar dokumentiem vēl šo brīnišķo leģendu nav izdevies līdz galam pierādīt, bet Mārtiņa vectēvs savulaik arhīvā atradis dokumentus, ka dzirnavas tiešām ir izpirktas no barona. Grēvju ģimene īpašumu atkal atguva 90. gados, bēdīgu un nolaistu. Tagad veco Aģes ūdensdzirnavu rati atkal griežas, tikai atšķirībā no vecajiem laikiem, te ražo elektrību.

 

Asnātes Grēves ābolkūka

Sastāvdaļas. Āboli, 5 olas, glāze miltu  (iespējams, vajag arī nedaudz vairāk), glāze cukura, nedaudz piena, garšvielas pēc vēlēšanās – der kanēlis, citrona miziņas, vaniļa. Var pievienot arī rozīnes, kaltētas lielogu dzērvenes vai ko citu no žāvētajiem augļiem.

Pagatavošana. Ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs . Liek cepamā traukā. Pārējās sastāvdaļas saliek bļodā un sakuļ. Tad pārlej sagrieztajiem āboliem, liek cepeškrāsni un cep 180 grādos apmēram 40 minūtes, kamēr  kūka gaiši brūna . Labi garšo ar sakulta putukrējuma vai saldējuma piedevu.