Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Aukstam laikam piestāv sildošs ēdiens. Piemēram, gruzīnu lobio. Tā svarīgākās sastāvdaļas ir sarkanās pupiņas, sīpoli un ķiploki. Kā tas top - Elita Zvejniece stāsta Ģimenes studijā.
Elita ir zobu higiēniste, bet viņas darbu papildina daudzas un dažādas aizraušanās, tostarp arī darbošanās virtuvē. Arī kopā ar meitām Annu Mariju un Lauru. Elitas vīrs Oskars, kura ikdiena saistīta ar būvniecību, apkures lietām un santehnikas darbiem, biežāk atrod kopīgas nodarbes ar Zvejnieku jaunāko dēlu Eduardu, un virtuvē viņi labprātāk mizo, griež vai citādi palīdz, kad tas nepieciešams. Visā piedalās arī kaķis Rodžers, kurš mājās sevi uzskata par galveno.
Gruzīnu lobio
Vajadzēs. 300 g sarkanās pupiņas, 3 sīpolus (vidēja lieluma), 5 lielas daivas ķiploku, 150 g sviesta, olīveļļu vai kādu citu eļļu – pāris ēdamkarotes, garšvielu “Ucho suneli” (var nopirkt Rīgas centrāltirgū), austrumu ķimenes (cumin), koriandra sēklas – visas garšvielas jāliek pa pustējkarotei, šķipsniņu sasmalcinātu, izžāvētu baziliku, adžiku, sāli pēc garšas.
Pagatavošana. Savāra pupiņas (var izmantot arī tās, kuras veikalos pārdod jau savārītas).
Katlā (vislabāk čuguna vai vismaz tādā, kuram biezs dibens - būtiski, lai nepiedeg un siltums vienmērīgi pārņem visu katlu) kausē sviestu un pievieno arī olīveļļu. Tad pievieno garšvielas - ucho suneli un cumin. Samazina siltuma padevi un piestā sasmalcina koriandra sēklas un pievieno arī tās.
Nomizo un sasmalcina sīpolus un ķiplokus un cep taukvielās, kamēr kļūst caurspīdīgi. Pievieno arī šķipsnu bazilika un sāls.
Ja pupiņas tikko uzvārītas, tām pievieno saceptos sīpolus un ķiplokus. Ja tās jau vārītas iepriekš, aukstas un atdzisušas, tad otrādi. Vēlams neizliet šķidrumu, kurā pupiņas vārījušās, un pievienot arī to.
Pēc brīža pievieno arī adžiku un vāra, kamēr 2/3 pupiņas jūk ārā, veidojot tādu kā pastu – tas ilgst apmēram 15-20 minūtes. Kad pupiņas gatavas, iemaisa iepriekš sagrieztu svaigu kindzu. Arī to nedaudz vēl pasautē.
Cepti pildīti āboli
Ābolus nomazgā, izgreb vidu, pilda ar sēklām un riekstiem pēc izvēles, ielej arī medu, pārkaisa ar kanēli, liek cepeškrāsnī 180-200 grādos un cep, kamēr āboli mīksti.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X