Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Ģimenes studija ciklā „Mūsu mantojums” dodas viesos pie Ineses Pūras uz Ogres novada Taurupes pagasta Aderkašiem, lai uzzinātu, kā izsutināt karpu bez asakām un kāpēc Inese cep kotletes ar zemeņu piedevu. Ineses mājām ir spēcīgs vārds - Stiprie. Pagalmā sagaida smaidīga pati saimniece Inese un visnotaļ draudzīgais mājas sargs – Džeka. Sarunā piedalās arī Ineses vīrs Imants, azartisks un humora pilns stāstnieks.
Gaļa zemenēs
Sastāvdaļas. Cūkas kakla karbonāde, zaļumi, sīpolu loki, zemenes, citronu sula, sāls.
Pagatavošana. Gaļu sagriež šķēlēs, samīca ar pārējām sastāvdaļām un liek ledusskapī līdz nākamai dienai. Šādi iemarinēta, tā var stāvēt aukstumā līdz pat nedēļai – katru dienu uzcep tik, cik vajadzīgs.
Kotletes ar zemenēm
Sastāvdaļas. 1200 g pašu maltas cūkgaļas, 300 g kabači (var citus zaļumus, pavasarī – gārsas), 200 g sīpolu loki (var izmantot ziedkātus), 350 g zemenes, 10 gab, ķiploku ziedkāti, 2 olas, rīvmaize.
Pagatavošana. Sasmalcina kabačus, zaļumus un zemenes, samīca kopā ar gaļu, olām un rīvmaizi. Cep pannā no abām pusēm brūnas.
Zivs ar diļļu kātiem
Sastāvdaļas. Karpa vai vairākas mazas zivtiņas, piemēram, asari, diļļu kāti, dilles, sīpoli, eļļa, etiķis vai skāba sula, zivs garšvielas, sāls.
Pagatavošana. Zivis, diļļu kātus un biezās ripās sagrieztus sīpolus pamīšus liek „pīles” pannā kārtās, katru kārtu pārber ar zivs garšvielām, sāli, var pārbērt ar dillēm. Kad panna pilna, pārlej ar eļļu, kam piejaukts etiķis vai cidoniju sula un ūdens. Svarīgi, lai šķidrums apņem visu pannas saturu.
Liek cepeškrāsnī (malkas krāsnī, kas gandrīz izkurējusies) un uz nelielā karstumā sautē ilgu laiku (uz nakti). Ēdiens gatavs tad, kad pārbaudot zivīm nejūt asakas.
Cepumi ar dillīti
Sastāvdaļas. 250g miltu, ½ tejk. sāls, 250 g sviesta, 2 olu dzeltenumi, 1 ēdk skāba krējuma.
Pagatavošana. Sastāvdaļas sakapā, mīklu samīca un arīdzan kārtīgi atdzesē. Izviļā un ar robotu nazi griež rombus, katru dekorē ar dilles zariņu.
Sviesta cepumi
Sastāvdaļas. 300 g sviesta, 400 g miltu, 100 g cukura, 5 olu dzeltenumi, 1 tējk. cepamā pulvera, ievārījums, olas baltums cepumu pārziešanai.
Pagatavošana. Sastāvdaļas sajauc, saviļā bumbā, to liek uz brīdi aukstumā.
No atdzesētas mīklas uz veltnē plāksni, uz cepamā papīra spiež ripas. Pusei no ripām izspiež arī mazākus caurumiņus. Pārziež ar olas baltumu, izcep, ziež ievārījumu un „lipina” kopā. Ļauj nostāvēties, lai cepumi savelkas un turētos kopā.
Biezpiena gardumiņš
Sastāvdaļas. 1,2 kg biezpiena, 1 l persiku jogurta, 750 g saldā krējuma, 400 g aprikožu, 250 g sultana rozīņu, 250 g gaišo rozīņu, 200 g mandeļu, 3,5 ēdk želatīna, lāceņu sīrups, marmelāde
Visas sastāvdaļas sajauc, liek trauciņos, atdzesē un pasniedz.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (4)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X