Inta un Gints Lākuti savā ģimenes dzīvē piedzīvojuši ārkārtīgi smagus pārbaudījumus. „Man bija daudz domas par pašnāvību, man negribējās dzīvot, ka esmu apgrūtinājums Gintam, es nejutu sevi kā sieviete,” atklāj Inta Lākute. Ģimenes studijā stāsts par to, kā kūku cepšana izglābusi Intu. Saruna par kaislību un meditāciju virtuvē, gatavojot  ķirbju, zemesriekstu sviesta un šokolādes braunijus. Atklātā sarunā par saviem dzīves līkločiem dalās Inta Lākute un viņas vīrs Gints.

Inta ir arī Cake Madame. Viņa cep kūkas no dabiskām izejvielām, aizsācies tas nesen, pirms pāris gadiem uzdrošinājusies sākt. Vispār par kūkām Inta uzdrošinājusies sākt domāt pirms 3 – 4 gadiem, kad sevis atklājumos sapratusi, par ko mirdz acis, par ko deg. “Tas nebija viegls ceļš. Atzīties sev bija grūtāk, nekā citiem pateikt,” stāsta Inta Lākute.

Bet uzdrīkstēties palīdzējuši smagi pārbaudījumi un zaudējumi dzīvē, kas mudinājuši Intu domāt, ko grib darīt un vai ir vērts šajā pasaulē būt. Inta stāsta par bērniņa zaudējumu, par to, cik drūmas bijušas domas, kad sapratusi, ka nevar iznēsāt bērniņu. “Jutos kā koks, kam nesazaļos lapas,” atzīst Inta. Gribējies vienkārši nomirt, bet atturējušas domas par vīru, jo viņš arī zaudējis tos bērniņus. Atgriezties dzīvē palīdzējis vīrs.

Savulaik Lākutiem arī bijis sapnis par savu kafejnīciņu Liepājā, Gints kā būvnieks pat bijis gatavs atteikties no sava inženiera darba, bet tad sapratuši, ka kafejnīca savažos, nebūs vairs tās brīvības un radošā procesa, būs ražošana.

“Kūku cepšanas process ir meditācija,” atzīst Inta un stāsta, ka strādā arī krīžu centrā “Skalbes”, kur saskaras ar ļoti smagām krīzēm un pēc tam ir nepieciešams pozitīvi uzlādēties, kūkas ir viens no veidiem, kā to paveikt. Taisot kūku aizmirstas.

Inta kūkas cep, bet pati tās neēd. Reizēm pat nepagaršo. "Intuitīvi, ja saliec iekšā labas lietas, nevar būt nekas slikts," bilst Inta. Arī Gints kūkas neēd, viņš ir stipro ēdienu cienītājs un arī tos gatavo, kad ir mājās. Arī Ģimenes studijas viesošanās reizē Inta cep kūku, Gints vāra tomātu zupu.

Ģimenes mīlule un lutekle ir franču buldogmeitene Jasmīna. 

Ķirbju-zemesriekstu sviesta un šokolādes braunijs

Sastāvdaļas. 2 glāzes miltu, 1 ½ tējkarote kanēļa, puse muskatrieksta, nepilna tējkarote ingvera, tējkarote piparkūku garšvielas, drusku sāls, 230 g sviesta, ¾ baltais glāzes cukurs un ¾ glāzes brūnā cukura, viena liela ola, tējkarote sodas, zemesriekstu sviests, šokolādes krēms Nutella, 1 ½  glāze cepeškrāsnī cepta ķirbja, kas saberzts putriņā.

Pagatavošana. Sakuļ sviestu ar cukuru un pievieno olu. Atsevišķi traukā iesijā miltus, un pievieno klāt visas sausās sastāvdaļas. Samaisa kopā sausās sastāvdaļas ar sviestu, kas sakults ar cukuru un olu. Pievieno ķirbja masu un klāt cepešpannā, kas izklāta ar cepamo papīru. Masā ar karoti ieliek zemesriekstu sviestu un ar iejauc braunija masā. Tieši to pašu dara ar Nutellas šokolādes krēmu. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 40 minūtes.

Tomātu un pupiņu biezzupa

Sagriež puravu, sasmalcina ķiploku, sarīvē burkānus, apcep kokosriekstu eļļā. Apgrauzdē pannā kumīnu un koriandru. Saberž piestiņā.

Apceptos dārzeņus pārliek katlā, pievieno blanšētus, sasmalcinātus tomātus un novārītas pupiņas (var ņemt konservētas pupas un gatavu tomātu masu). Pavāra un pievieno kokosriekstu pienu. Vēl mazdrusciņ pavāra un sablendē. Pievieno saberztās garšvielas, sāli un nedaudz brūno cukuru.

Pārrīvē ar cieto sieru un pasniedz.