Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Basketbolistu, Latvijas Basketbola valsts vienības kapteini Jāni Blūmu viņa sieva Liene lutina ar gaisīgām Pavlovas kūciņām, kuru gatavošanā piedalās arī bērni Amanda un Roberts, bet viņš pats pirms spēlēm ietur īpašas brokastis. Kā Latvijas basketbola izlases kapteiņa ģimene vada laiku pirms Eiropas čempionāta basketbolā un kāda ir sportista ģimenes ikdiena, stāsts Ģimenes studijā.

Liene stāsta, ka ēdiens, ar kura gatavošanu iepazīstina, ir viņu ikdienas ēdiens. Jā, arī Pavlovas kūkas, jo tas ir vienīgais deserts, ko Jānis Blūms var atļauties ēst, cik gribas, jo pamatā ir olbaltumvielas. Tāpēc šīs kūciņas galdā tiek celtas bieži un, protams, to gatavošanā piedalās gan lielie, gan mazie. 

 

Pavlovas kūciņas

Atdala 4 olu baltumus no dzeltenumiem.

Kūkai izmanto tikai olu baltumus. Pievieno šķipsniņu sāls un sāk putot. Kad putas veidojas stingras, lēnām sāk pievienot 200 g cukura (50 grami uz 1 olu). Puto līdz putas stingras un spīdīgas.

 Kad olu baltums saputots, iecilā 2 tējk. citronu sulas un 2 tējk. kartupeļu miltu. Pilda konditorejas maisā un uz cepamās plats, kas noklāta ar cepampapīru, veido mazas apaļas kūciņas.

Pannu liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 170 grādiem, un uzreiz samazina temperatūru līdz 120 grādiem, cep 50 minūtes. Pēc 50 minūtēm izslēdz cepeškrāsni un atstāj tur „Pavlovas” vēl uz 50 min. (vēlams cepeškrāsns durtiņas atstāt nelielā spraudzņā, lai ātrāk atdziest).

Uz gatavam „Pavlovām”  liek putukrējumu un dekorē ar ogām un rīvētu šokolādi.

 Lai labi garšo!

 

Tomātu zupa

Sīki sagriež 1 nelielu sīpolu un 2 ķiploku daiviņas. Katla uzkarsē sviestu un apcep sīpolus ar ķiplokiem, kamēr tie kļūst balti un caurspīdīgi. Sagriež kubiciņos  1,5 kg nogatavojušos tomātus, pievieno katlā sīpoliem un ķiplokiem. Sagaida, lai uzvārās, nogriež liesmu mazāku un vara 15 minūtes.

Kamēr zupa vārās, sagatavo baltmaizes grauzdiņus: sagriež kubiciņos baltmaizi un apcep olīveļļā uz pannas līdz grauzdiņi kraukšķīgi.

Zupai pievieno pēc garšas sāli un piparus, nedaudz atdzesē un kārtīgi sablenderē. Zupu liek uz plīts, pievieno saldo krējumu (pēc pašu gaumes no 1 karotes līdz 200 ml, Liene pievieno 1 ēdamkaroti) un 1 ēdamkaroti balzametiķi. Pagaida, lai zupa "uzmet burbuli". Serve šķīvjos, virsū uzberot grauzdiņus un rīvētu "Parmasan" sieru.

Garšīgi un veselīgi!