Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studija, Līgo svētkus gaidot, kopā ar četriem lieliskiem šefpavāriem klāj neierastu svētku galdu, godā ceļot jaunas novadu garšas. Latgali pārstāv Restorānu servisa skolas vadītājs un restorāna „Ferma” šefpavārs Māris Astičs, atklājot savus meistarstiķus, kā gardi kūpināt dažādas zivis. Viņš gaida ciemos Jāņa bērnus, savu novadnieku Kristapu Rasimu ar bērniem Terēzi un Ernestu.

Māris Astičs ir no Dvietes, kur arī bērnībā svinējis Jāņus, galdiem vienmēr vajadzēja jābūt bagātīgi klātiem. Atklāt zivju kūpināšanas noslēpumus arī raidījumā Ģimenes studija viņš izvēlējies, jo arī mājās vecāki vienmēr uz Jāņiem kūpinājuši zivis. Tas bijis kā sagaidīšanas ēdiens. Tāpat galdā liktas pirmās zemenes, pašu gatavots siers, svaigie salāti un marinējumi vēl no iepriekšējā gada, protams, arī gaļas ēdieni. 

Kristaps Rasims, atceroties bērnības Jāņus, atklāj, ka ar krusttēvu alu brūvējis un ar omi sējis sieru, kā arī cepis vafeles. Bet Jāņu sieru viņš labāk ēstu ar amoliņu vai citām sēkliņām. Bērnībā no siera pat lasījis ķimenes ārā.

 

Māris Astičs piedāvā viegli marinētus sparģeļus ar paipalu olām un kūpinātām zivīm

Marinētie sparģeļi

Zaļos vai baltos sparģeļus viegli novāra dažas minūtes sālsūdenī. Atdzesē un iemarinē. Marinādei: 2 ēdk. olīveļļa, koriandrs, 1 ēdk. baltvīna etiķis, sāls un pipari pēc garšas.

Vasabi krēmsiers 

½ tējkarote vasabi pastas un 2 ēdk. krēmsiers. Visu rūpīgi samaisa.

Paipalu olas

Olas liek verdošā ūdenī un vāra 2 min. 40 sek., atdzesē ledus ūdenī.

Marinēti burkāni

Burkānus sagriež ļoti plānās šķēlēs ar mizotāju un pārlej ar karstu marinādi. Atstāj uz diennakti iemarinēties.

Marinādei: 300 ml ūdens, 100 ml baltvīna etiķis, timiāns, rozā pipari, lauru lapas, 1 ēdk. cukurs, sāls. Vāra 5 min.

Kūpināta store 

Stori pilda ar fenheli, šalotes sīpoliem, ķiplokiem un nedaudz čili, sviestu. Un liek kūpinātavā uz alkšņu skaidu dūmiem. Atkarībā no karstuma apmēram 45 min silda.

Kūpināta vējazivs un asaris 

Zivis izfilē un izņem asakas.Viegli iemarinē zivis vai arī liek bez marinādes. Var cept var kūpināt.

Marinādei: olīveļļa 1 : 1 ar baltvīna etiķi, nedaudz cukuru, maurlociņi, koriandrs, sāls un pipari pēc garšas. Ļauj iemarinēties kādas 5 – 10 min.

Mārrutku mērce

3 ēdk. sviests + ūdens 2 ēdk, 1 tējkarote mārrutki. Visu uzsilda un pasniedz. Ja vēlas var pievienot kapātus zaļumus.