Viesojamies pie Lauras un Ģirta Slaviņiem Rīgā – viņi ir trīs bērnu vecāki, kas ikdienā daudz laika velta katrs savai uzņēmējdarbībai, bet pie iespējas labprāt uzņem viesus un rīko svinības ar kopīgu ēst gatavošanu. Kopā ar Slaviņu ģimeni gatavojam rudenim ļoti piedienīgu – krēmīgu un aromātisku – lazanju.

Ikdienā Ģirts ir aizņemts finanšu tehnoloģiju biznesā, Laura – reklāmas jomā un savas dienišķās maltītes dēvē par funkcionālām. Bet svētku reizēs labprāt uzņem viesus un ceļ galdā ko īpašu. Tad ēdiens ir iemesls, lai satiktos un labi pavadītu laiku kopā ar draugiem.

Agrāk pie viņiem ik ceturtdienu noritējušas īpašas ēst gatavošanas ballītes, taču pēdējā laikā tradīcija apsīkusi, bet Slaviņi saka, ka gribētu to atjaunot.

Ģimenes studijas viesošanās reizē klāt ir arī Ģirta vecāki Anna un Rodrigo, kas pieskata jaunāko meitu Māru. Vecākie bērni Zīle un Krišs palīdzēja gatavot.

"Lazanja – allaž ir mūsu komandas darbs," atzīst Slaviņi.

Laura arī atklāj, ka īpašās dienas un kad atnāk īpaši ciemiņi,galdā ceļ arī īpašu servīzi, kura mantota no Lauras omītes.

 

Slaviņu lazanja

Boloņas mērcei sakapā 2 sīpolus, ķiploku, sagriež papriku, sarīvē pāris burkānus, visu apcep olīveļļā.

Kad burkāni zeltaini un paprika mīksta, pannā pievieno ~400 g liellopa gaļas. Kad gaļa apcepusies, pievieno sasmalcinātus tomātus, svaigus vai savā sulā konservētus. Sutina, līdz no mērces izdalījies viss mitrums. Pievieno garšvielas - baziliku, oregano, rozmarīnu. Var papildināt ar tomātu pastu.

Bešamel mērce. Katliņā izkausē 80-100 g sviesta, pievieno pāris karotes kviešu miltu un pienu - "uz aci". Papildina ar rīvētu muskatriekstu un pāris saujām rīvēta, labi kūstoša siera. Cītīgi maisa, ar piena daudzumu variē līdz vēlamajai konsistencei.

Izmērcē pastas plāksnes (ūdens temperatūra nedrīkst sasniegt 100 grādus, tad plāksnes sāks savstarpēji salipt).

Izvēlētajā cepamajā traukā iesmērē nedaudz Bešamel mērces, tad klāj pastas plāksnes, uz tām atkal nedaudz Bešamel, tad – kārtu Boloņas mērces un tad – atkal pastas plāksnītes. Tā turpina, līdz pietiek sastāvdaļu un vietas traukā. Starp kārtām var iekaisīt nedaudz rīvētā siera, to pārkaisa arī pēdējai plākšņu kārtai, ar ko noslēdzas lazanjas būve. Cep 180 grādos apmēram 30 minūtes.

Kad lazanja gandrīz gatava, rīvēto sieru pārber vēlreiz, lai virskārta ir svaigi pakususi. Rotā ar svaigām bazilika lapiņām.