Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studija šoreiz dodas ciemos pie kolēģiem – pie Jāņa Kropa un Sandras Kropas, pie viņu mammas Anitas Kropas un māsas Māras Kropas-Rusovičas un Jāņa sievas Simonas Tursaites-Kropas. Kropu ģimene Salacgrīvas pusē audzē sparģeļus.Viņi ģimene iepazīstina ar sparģeļiem, to audzēšanu un stāsta, kā sparģeļus var pagatavot.

Māra Kropa-Rusoviča atklāj, ka ideja par sparģeļu audzēšanu pašos pirmsākumos pieder viņas vīram, bet praktiskā īstenošana viņas ziņā kopā ar visu ģimeni jau vairāku gadu garumā. Industriāla sparģeļu audzēšana ir laiku, spēku un arī finanses prasošs process. Organizatoriski sāpīgākais – sparģeļu izteiktā sezonalitāte, jārēķinās, ka divus mēnešus gadā ir jābūt klāt dienu un nakti. Stādīt un audzēt sparģeļus – to viens cilvēks nevar izdarīt, atzīst Māra Kropa-Rusoviča. “Ir vajadzīga laba komanda!”

“Maija pirmo nedēļu mums ir ģimenes pasākums – visi no rīta līdz vakaram ir sparģeļu vagās,” atklāj Māra Kropa-Rusoviča.

 

Kropu ģimenes ieteikumi, kā pagatavot sparģeļus

Sparģeļu kokteilis

Sablenderē apmēram sauju sparģeļu,  tikpat daudz skābeņu un 3 banānus. Ja vēlas saldāku, var pievienot ēdamkaroti medus, ja vēlas šķidrāku, tad arī  2 glāzes ūdens.  Lai garšotu arī bērniem, kā sastāvdaļu var izmantot plombīra saldējumu.

Kartupeļu sparģeļu sacepums

Nelielus jaunos kartupeļus sagriež gabaliņos. Gabalos sagriež arī sparģeļus. Liek cepešpannā, pārkaisa ar timiānu un rozmarīnu, pārlej ar eļļu, pārkaisa ar sāli, pārklāj trauku ar foliju un cep cepeškrāsni apmēram 20 minūtes. Tad noņem foliju un turpina vēl cept, līdz kartupeļi mīksti un apcepušies brūngani.

Sparģeļu uzkodas

Noblanšē sparģeļus vārošā ūdenī, kam pievienota sāls, pavāra apmēram 1-2 minūtes.

Gatavo mērci: sagriež gabaliņos zilo sieru. Liek katliņā un maisot nedaudz pasilda, pielej saldo krējumu un maisot karsē, kamēr siers izkusis.

Uz šķīvja kārto noblanšētos sparģeļus, pārlej ar mērci un var vēl pārbērt ar sadrupinātiem valriekstiem.

Sparģeļu pīrāgs

Veidnē liek smilšu mīklu. Pārliek ar sparģeļiem, gabaliņos sagrieztu auksti kūpinātu krūtiņu, tad pārklāj ar rikotas sieru un sarīvētu parmezāna sieru.