Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Ģimenes studija šoreiz dodas ciemos pie kolēģiem – pie Jāņa Kropa un Sandras Kropas, pie viņu mammas Anitas Kropas un māsas Māras Kropas-Rusovičas un Jāņa sievas Simonas Tursaites-Kropas. Kropu ģimene Salacgrīvas pusē audzē sparģeļus.Viņi ģimene iepazīstina ar sparģeļiem, to audzēšanu un stāsta, kā sparģeļus var pagatavot.
Māra Kropa-Rusoviča atklāj, ka ideja par sparģeļu audzēšanu pašos pirmsākumos pieder viņas vīram, bet praktiskā īstenošana viņas ziņā kopā ar visu ģimeni jau vairāku gadu garumā. Industriāla sparģeļu audzēšana ir laiku, spēku un arī finanses prasošs process. Organizatoriski sāpīgākais – sparģeļu izteiktā sezonalitāte, jārēķinās, ka divus mēnešus gadā ir jābūt klāt dienu un nakti. Stādīt un audzēt sparģeļus – to viens cilvēks nevar izdarīt, atzīst Māra Kropa-Rusoviča. “Ir vajadzīga laba komanda!”
“Maija pirmo nedēļu mums ir ģimenes pasākums – visi no rīta līdz vakaram ir sparģeļu vagās,” atklāj Māra Kropa-Rusoviča.
Kropu ģimenes ieteikumi, kā pagatavot sparģeļus
Sparģeļu kokteilis
Sablenderē apmēram sauju sparģeļu, tikpat daudz skābeņu un 3 banānus. Ja vēlas saldāku, var pievienot ēdamkaroti medus, ja vēlas šķidrāku, tad arī 2 glāzes ūdens. Lai garšotu arī bērniem, kā sastāvdaļu var izmantot plombīra saldējumu.
Kartupeļu sparģeļu sacepums
Nelielus jaunos kartupeļus sagriež gabaliņos. Gabalos sagriež arī sparģeļus. Liek cepešpannā, pārkaisa ar timiānu un rozmarīnu, pārlej ar eļļu, pārkaisa ar sāli, pārklāj trauku ar foliju un cep cepeškrāsni apmēram 20 minūtes. Tad noņem foliju un turpina vēl cept, līdz kartupeļi mīksti un apcepušies brūngani.
Sparģeļu uzkodas
Noblanšē sparģeļus vārošā ūdenī, kam pievienota sāls, pavāra apmēram 1-2 minūtes.
Gatavo mērci: sagriež gabaliņos zilo sieru. Liek katliņā un maisot nedaudz pasilda, pielej saldo krējumu un maisot karsē, kamēr siers izkusis.
Uz šķīvja kārto noblanšētos sparģeļus, pārlej ar mērci un var vēl pārbērt ar sadrupinātiem valriekstiem.
Sparģeļu pīrāgs
Veidnē liek smilšu mīklu. Pārliek ar sparģeļiem, gabaliņos sagrieztu auksti kūpinātu krūtiņu, tad pārklāj ar rikotas sieru un sarīvētu parmezāna sieru.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (1)
Aizlidinieties uz Dienvidameriku, Peru.
Zināsiet, ka baltie sparģeļi ir vēl gardāki nekā zaļie no Vācijas dēstiem/sēklām.
Pie sparģeļiem ļoti labi piestāv Peru avokado ar laimu un Andu kalnu ezera sāli. Vēl - vārot labi noder kvalitatīvs sviests!
Lai jums sekmējas.
Ja kas - pati audzēju sparģeļus Iecavā. Bet Ir vēl audzētājs pie Bauskas, pie kura iepērkas Mārtiņš Rītiņš.
Esmu tur bijusi.
Arī Engures pagastā tos audzē un lolo.
Peru esmu bijusi četras reizes.
Cieņā,
Ilze
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X