Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


"Lazanja… ar tītara gaļu un ananāsiem! Kāpēc ne," saka Baklānu ģimene un apgalvo, ka it visi radi un draugi slavē šo viņu versiju par itāļu virtuves klasiku. Kopā ar Madaru, Kasparu, Šarloti un Odriju gatavojam baklazanju un saldo bruneti.

Kaspars un Madara Baklāni – septiņgadīgās Šarlotes un trīsgadnieces Odrijas vecāki – atzīst, ka viņu lielākais prieks un vērtība šobrīd ir būt visiem kopā. Gan Madara, gan Kaspars labprāt gatavo ēst. Pa vidu ēst gatavošanai saruna par ģimenes ikdienas dzīves ritumu.

Baklazanja

Gaļas mērcei vajadzēs: 1,2 kg tītara maltās gaļas, 3 lieli burkāni, 2 paprikas, 2 sīpolus, 400-500g marinēti tomātu gabaliņos, 500 g ananāsu gabaliņos, 450 g tomātu pastas, garšvielas (pēc sajūtām).

Baltajai mērcei vajadzēs: Ap 40 g sviesta, 2-3 ēdk kviešu miltu, 0,5 l saldā krējuma (35%), 1 galviņu ķiploka.

Vēl nepieciešami: Saldēti spināti (2 pakas) vai svaigas spinātu lapas, siers, 500 g lazanjas plāksnes.

Gaļas mērces pagatavošana. Apcep gaļu līdz tā gatava. Gaļu liek katlā. Apcep uz pannas rīvētus burkānus. Liek katlā pie gaļas. Apcep ripiņās sagrieztu sīpolu un liek katlā. Apcep papriku. Kad paprika paliek mīksta, pievieno tomātu pastu un nedaudz to uzkarsē (galvenais, lai nepiedeg) un tad pievieno katlā esošajiem produktiem. 

Katlā liek tomātu gabaliņus un pievieno ananāsa gabaliņus (pirms tam nolej sīrupu). Katlā visu samaisa un ļauj sautēties aptuveni 20 min. uz mazas uguns (kamēr gatavo balto mērci)

Baltās mērces pagatavošana. Apcep ķiploku sagrieztu mazos gabaliņos. Līdz tas kļūt brūns un nedaudz kraukšķīgs un iegūst nedaudz rūgtu garšu (tā patīk...)

Ķiploku var nolikt malā, vai arī var atstāt uz pannas vai katliņā.

Kausē sviestu. Kad tas izkusis, ber klāt miltus un maisa. Ir jāiegūst zeltainas putas. Tad lej klāt saldo krējumu pamazām samaisa to ar zelta putām. To dara pakāpeniski, lai mērcē neveidojas kunkuļi. Mērce ir gatava kad tā sāk vārīties. 

Spinātiem ir jābūt jau atsaldētiem. Ja izmanto svaigas lapas, tās var sagriezt. Daudzums - to ir grūti pateikt. Jo vairāk patīk zaļā krāsa, jo vairāk tos var likt. Ja spināti šķiet pārāk nesavaldāmi, tos var pannā ātri apcept, tas liek spinātiem saplakt.

Sieru sarīvē. 

Kārtojums cepamā veidnē. Veidnē (25x35 cm ar dziļumu 6cm) liek plānu pirmo kārtu ar gaļas mērci. Izlīdzina un liek virsū lazanjas plāksnes vienu otrai blakus. Tad liek lielāku gaļas kārtu. Atkal lazanjas plāksnes. Tad liek spinātus. Pa virsu spinātiem lej balto mērci. Atkal plāksnes un vēl vienu gaļas kārtu. Visam pa virsu ber rīvēto sieru. 

Visā procesā var likt klāt garšvielas - sàli, gaļas garšvielas, kaltētus un smalcinātus dārzeņus.

Lazanju cep 200 grād temperatūrā aptuveni stundu. Līdz siers ir brūns un kraukšķīgām maliņām!

 

Saldā brunete

Vajadzēs. 4 pakas klasisko Selgas cepumu, 200 g sviesta, 200-300 g cukura, paciņu marmelādes "Gundega" vai paciņu gumijlācīšus bērnu priekam, 3 olas, 7-8 ēdk kakao pulvera.

Pagatavošana. Samaļ cepumus (lai būtu smalkas drupačas, gan cepumu gabaliņi lielāka izmēra). Pievieno sagrieztu marmelādi vai gumijlācīšus.

Saputo olas ar cukuru.

Izkausē katlā sviestu (uz uguns nevis ūdens peldē). Kad sviests izkusis, pievieno olas ar cukuru un sajauc sastāvdaļas uz uguns. Ber klāt kakao. Kārtīgi maisa, līdz masa viendabīgi brūna. Kad uzmet pirmo " burbuli"  ņem nost no uguns.

Masai ber klāt cepumus. Maisa, līdz masa ir ieguvusi konsistenci, kas uzreiz neizplūst. Jāuzmanās, lai masa nav pārāk stingra jeb sausa, jo tad brunete vairs nav brunete. Ja to mīca ar rokām, tai ir jālīp kopā un jāturas vienā gabalā. Arī spīdumam (no sviesta) jābūt redzamam!

Masu ietin pārtikas plēvē un liek kūkas veidnē vai kādā traukā un novieto saldētavā. Pēc 2-3 stundām būtu jāpārliek uz ledusskapi, bet nav obligāti. Brunete var dzīvot ledusskapī un tikt izņemta 30 min. pirms ballītes. Pēc 30 min. istabas temperatūrā to būs vieglāk sagriezt un būs gardi auksta!