Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Dodamies ciemos pie Mairas Krievānes uz Dvieti.

Par Mairu kā lielisku kulināri žurnālam "Četras sezonas" pastāstīja viņas vecākā meita Kristīne. Savukārt žurnāls ir Ģimenes studijas sadarbības partneris, kopā meklējam un cildinām omes, kuras vēl prot cept īstas karbonādes, gatavot gaļas salātus vai citas vērtības, kas ierakstītas mūsu kulinārajā mantojuma zelta fondā.

Maira no Ilūkstes novada Dvietes pagasta vislabprātāk cep dažādus saldus gardumus. Raidījumā viņa stāsta, kā izcept medus kūku un pagatavot smilšu mīklu, no kuras pēc tam var cept gardas kūkas un groziņus.

Bet viņas pašas mīļākas receptes ir rauga mīklas smalkmaizītes. No piedāvātajām receptēm pašai tuvākā ir ķirbju - siera kūka. Mairas kundze domā, ka pagatavot šo kūku nemaz nav sarežģīti. „Es jau sarežģītas nemāku gatavot,” viņa nosaka.

Mairas Krievānes receptes

Medus kūka

Vajadzēs. 4 olas, 2 glāzes jeb 400 g cukura, 200 g sviesta, 4 ēdk. medus (kopā ap 200g), 2 tējk. sodas, 6-8 glāzes( 960-1280 g) miltu, 1,5 - 2 litri  saldā krējuma (lielākais krējuma daudzums vajadzīgs, ja vēlas dekorēt tortes virspusi), pūdercukurs 1 ēdk uz 100 ml saldā krējuma, 1 – 2 tējk vaniļas cukura, rīvēta šokolāde vai mandeļu skaidiņas tortes malu dekorēšanai – kopā ap 200 g.

Tortes virsmas dekorēšanai. 250 g jogurta, 7 g želatīna, 250 g no kopējā saputotā putukrējuma, konservēti augļi, 0,25 l kompota sulas, vēl 10 g želatīns (želejai).

Gatavo 2 katlos.

Vienā katlā silda sviestu kopā ar cukuru, maisa, līdz viss ir izkusis viendabīgā masā. Siltam (ne karstam) maisījumam pievieno sakultas olas.

Otrā katlā uz mazas liesmiņas maisot silda medu kopā ar sodu, kamēr masa aug un paliek tumši brūna. Karsēšanas process aizņem aptuveni 8 min. Kad masa sāk atkal mazināties, ņem nost no plīts un savieno abas masas kopā.

Pievieno miltus, bet ne visus uzreiz. Sākumā miltus iemaisa ar karoti, jo masa ir karsta. Tad pamazām pievieno pārējos miltus un samīca ar rokām, lai masa būtu veltnējama un neliptu pie rokām. Satin veltnī un sadala 10-12 daļās.

No cepamā papīra izgriež vēlamā lieluma apļus, uz kuriem ar mīklas rullīti tiek veidotas torte plāksnes. Plāceņus veltnē uz cepamā papīra apļiem. Maliņas apgriež ar asu nazi vai mīklas rullīti.

Pirms ķeramies pie veltnēšanas, vēlams mīklas veltni nosvērt, lai varētu aprēķināt katra plāceņa svaru. Tie, kuriem ir labs acumērs, var iztikt bez svēršanas.

Katru mīklas plāksni cep atsevišķi 220 grādos 9 minūtes.

Dekorēšana.

Atdzesētu saldo krējumu puto sākumā bez cukura. Kad masa sāk sabiezēt pa daļām pievieno pūdercukuru. Nepārputot!  Sasmērē visas ripas, veidojot torti.

Tortes virsmas dekorēšanai nosver 250 gramus no saputotā krējuma. 7 gramus želatīna iepriekš uzbriedina nelielā ūdens daudzumā un izšķīdina, sildot ūdens peldē.

Izšķīdināto želatīnu iemaisa 250 gramos jogurta un sajauc ar saputoto krējumu.

Uz minūtēm 20 ievieto ledusskapī. Kad masa kļuvusi stingrāka, to pilda konditorijas špricē un dekorē torti.

Ja vēlas, var turpināt dekorēšanu ar svaigiem un konservētiem augļiem.

Uzbriedina 10 gramus želatīna nelielā ūdens daudzumā un izšķīdina, sildot ūdens peldē. Izšķīdināto želatīnu iemaisa sulā.

Trauku liek ledusskapī un uzmana, kad sāk sabiezēt. Biezēt sākušu sulu uzmanīgi pārlej ar augļiem dekorētai tortei.

 

Smilšu mīkla kūku pamatnēm, cepumiem un groziņiem

Vajadzēs. 200 g sviesta, 100 g pūdercukura, 1 olas dzeltenums, 320 – 350 g miltu, 1 citrona miziņa, naža gals cepamā pulvera.

Pagatavošana. Saputo sviestu ar pūdercukuru. Pievieno olu dzeltenumu un vēl paputo. Iemaisa sviesta masā rīvētu citrona miziņu. Izsijātus miltus sajauc ar cepamo pulveri un iejauc sviesta masā. Mīklu ātri samīca ar rokām. Ja mīkla līp pie rokām, pievieno vēl nedaudz miltu un samīca. Noliek vēsumā „atpūsties” uz  30- 60 min.

No mīklas veido cepumus, kūciņas, groziņus, kūku pamatnes.

 

Ķirbju – siera kūka ar smilšu mīklas pamatni

Vispirms izcep smilšu mīklas  pamatni. Cep apmēram 20 min. 210 grādos. Izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

Kūkas pildījumam vajadzēs. 500 g ķirbju masas (ķirbi iepriekš izvāra, atdzesē, un izberž caur sietu), 250 g rikotas siera, 250 g krēmsiera, 500 g saldā krējuma, 200 g cukura ķirbju masai, 80 g cukura putošanai ar saldo krējumu, 25 g konjaka, 1 citronu, 40 g želatīna, 400 g dzērveņu ievārījuma.

Pagatavošana. Uzbriedina želatīnu krūzītē ar ūdeni apmēram 1,5 - 2 stundas.

Ķirbju masai pievieno cukuru un citrona sulu. Rikotas sieru un krēmsieru sajauc ar ķirbju masu. Rūpīgi izmaisa (var izmantot blenderi), lai sieri vienmērīgi sajauktos ar ķirbju masu. Pievieno citrona miziņu, konjaku un izmaisa.

Saldo krējumu vispirms puto bez cukura. Kad sāk sabiezēt, pievieno cukuru un saputo stingrās putās.

Ūdens peldē izšķīdina želatīnu un pievieno ķirbja-siera masai.  Pievieno saputoto krējumu un rūpīgi izmaisa.

Smilšu mīklas pamatnei pārsmērē ievārījumu. Pēc tam liek virsū ķirbju krēmu, izlīdzina un liek vēsumā sastingt.

Ja vēlas kūkas virsmu var dekorēt ar konservētiem ananāsiem vai aprikozēm un pārliet ar ananāsu vai aprikožu želeju.

 

Groziņi no smilšu mīklas

No smilšu mīklas izcep apmēram 20 groziņus.

Pildījumam vajadzēs 200 g dzērveņu ievārījuma (bieza, želejveida), 250 g saldā krējuma, 250 g bieza ogu jogurta, 250 g pūdercukura, 7 g želatīna, rīvētu šokolādi, grauzdētus riekstus, svaigus vai konservētus augļus

Pagatavošana. Želatīnu uzbriedina krūzītē nelielā ūdens daudzumā (apm. 20 ml).

Saldo krējumu puto vispirms bez cukura. Kad sāk sabiezēt, pievieno pūdercukuru un saputo stingrās putās.

Želatīnu izšķīdina ūdens peldē, pievieno jogurtam un labi izmaisa. Saputoto krējumu iemaisa jogurta masā. Masu liek ledusskapī. Kad masa kļuvusi stingrāka, sāk groziņu pildīšanu.

Vispirms katru groziņu apmēram līdz pusei piepilda ar dzērveņu ievārījumu. Putukrējuma masu liek konditorejas špricē un pilda groziņos. Piepildītos groziņus dekorē ar rīvētu šokolādi, grauzdētiem riekstiem un augļiem.