Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Māksliniece Maruta Raude gatavo kefīra krēmu ar vaniļas mērci, kas ģimenē ir svētku ēdiens, bet viņas dēls Jānis Raudis - Gambo zupu, kas ir ASV dienvidu štatu kreolu tautas ēdiens, kurā pats svarīgākais ir dedzinātie milti, kas dod ēdienam dūmīgu garšu un piedod sātu.

Maruta apglezno porcelānu un veido traukus, viņa ir arī lieliska saimniece. Izrādās, ka tikpat labi virtuvē prot saimniekot arī viņas dēls - vidusskolēns Jānis.

Jānis atzīst, ka viņam patīk gatavot un viņš gatavo receptes, kas šķiet interesantas un, ja mājās citi ir aizņemti, sarūpē arī ģimenei vakariņas. Mamma Maruta atklāj, ka jau mazotnē dēls teicis, ka būs zinātnieks un pavārs. Sasniegumi valsts olimpiādēs ķīmijā un fizikā liecina, ka arī ar zinātni Jānim viss kārtībā, bilst Maruta. Bet ar ēst gatavošanu viņš ir aizrāvies, ka mamma brīžiem viņu sauc par virtuves šefu un pārējie ir viņa palīgi.

Tētis Alfs Raudis atzīst, ka ir gala produktu baudītājs, kuram patīk pievienot ēdienam garšvielas un meklēt jaunas garšas.

„Kā mākslā ir krāsu izjūta, tā pavāram ir garšas izjūta,” tā par ģimenes pavārmākslas tradīcijā piemetina Maruta un dēlam Jānim ir spēja just šo garšu.

Starp citu Raudu ģimenes virtuvē kā sienas dekors ir skaisti ierāmētas Marutas mammas ar roku uz lapiņām pierakstītās receptes. Dažas no tām ģimene labprāt arī pagatavo.

 

Kefīra krēms

Sastāvdaļas: 4 olu baltumi, 2 glāzes kefīra, 2 ēdk cukura, rīvēta citrona vai laima miziņu, vanilīns pēc garšas, 1 ēdk želantīna.

Pagatavošana. Izkausē želantīnu. Puto stingrās putās olu baltumus kopā ar cukuru,  rīvēto laima miziņu un šķipsniņu sāls. Saputotajā lēnām iecilā kefīru un visbeidzot mazā strūkliņā pielej izkausēto želatīnu. Izmaisa un liek ledusskapī, lai saželē. Vislabāk gatavot iepriekšējā dienā.

 

Vaniļas mērce

Sastāvdaļas: 4 olu dzeltenumi, ½ l piena, 125 g cukura, 1 tējk. miltu, vaniļas cukurs.

Pagatavošana. Puto olu dzeltenumus ar cukuru un vaniļas cukuru, kamēr tas izkusis. Tad iesijā un iemaisa miltus. Uzvāra pienu un, lēnām maisot, lej klāt maisījumam. Liek karstā ūdens peldē, lai sabiezē. Mērci atdzesē .

Lieliski garšo kombinācijā ar kefīra krēmu!

 

Gambo zupa

Sastāvdaļas: vistas gaļa, vislabāk 4-5 atkauloti vistas šķiņķīši (var arī izmantot jūras veltes), 2 sīpoli, 2 selerijas kāti, 1-2 paprikas, 3-4 ķiploka daiviņas, 3 ēdk. miltu, sviests vai ēļļ, ½ l buljona, apm. ½ glāze svaigu kapātu pētersīļu, sparģeļi, garšvielu maisījums Cajun jeb kreolu garšvielu maisījums, sāls, pipari.

Pagatavošana. Sagriež dārzeņus. Katlā ielej nedaudz eļļas un uzkarsē. Tad cep šķiņķīšus, kamēr apcepušies brūni, bet gaļa vēl nav izcepusies. Ņem ārā no katla, atsevišķā traukā atdzesē un sagriež gabaliņos.

Ķeras pie miltu dedzināšanas. Katlā ielej 3 ēdamkarotes eļļas un pieliek apmēram 3 ēdamkarotes miltus. Samaisa un vidējā temperatūrā, maisot, karsē apmēram 5- 10 minūtes, kamēr piena šokolādes krāsā vai pat brūnāki. Miltu dedzināšanu beidz, pievienojot dārzeņus – vispirms sagrieztos sīpolus, seleriju, papriku un ķiplokus. Pievieno arī apmēram ēdamkaroti garšvielas un, ja vēlas, arī sāli un piparus. Apmaisa, tad uzliek vāku un ļauj pasutināties apmēram 5 minūtes.  Iemaisa  sagrieztos pētersīļus un gabaliņos sagrieztus sparģeļus.

Lej klāt buljonu un ļauj vārīties apmēram 10 minūtes. Tad liek klāt iepriekš apcepto un sagriezto vistas gaļu un ļauj sutināties vēl kādas 10-20 minūtes. Ja zupu vēlas biezāku, miltus var piesijāt arī vārīšanās laikā.