Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Mežnieku ģimene no Ambeļu pagasta citādi vērtē saimniekošanas iespējas Latvijas laukos. Arī biezpiena pīrāgs un aļņa gaļas steiks top īpaši neiedziļinoties kaut kur nodrukātās receptēs. Ģimenes studija dodas ciemos pie Ilzes un Oskara Mežniekiem. Kamēr top gardumi, saruna ar Mežnieku saimi par to, kā bijušie rīdzinieki iedzīvojušies īstos laukos. 

Ilze un Oskars citādi skatās uz saimniekošanas iespējām laukos – viņi nodarbojas ar permakultūru – tā ir ilgtspējīga saimniekošana. Ģimenē aug pieci bērni. Ambeļu pagastā ir ģimenes vecvecāku celtās mājas un pirms apmēram 10 gadiem Ilze un Oskars nolēmuši uz šejieni pārcelties no Rīgas. Oskars uzskata, ka nekādā īpašā drosme, lai no Rīgas pārvāktos uz laukiem, nav vajadzīga. Ilze vērtē, ka vajadzīgs vairāk iztēles, gribēšana kaut ko mainīt un labāk dzīvot. 

Attēlā: Ilze un Oskars Mežnieki kopā ar bērniem Dominiku, Jadvigu, Broņislavu, Donātu un Astru.
 

Dominika biezpiena pīrāgs

Gatavo „pēc sajūtas” un no produktiem, kuri ir mājās.

Svarīgākā sastāvdaļa - biezpiens. Vēlams lauku biezpiens, jo gatavojot no veikalā pirktā pīrāgs neiznāk tik sierīgs, kā vajadzētu.

Biezpienam pievieno olas un eļļu, tik daudz, lai paliek slapjš.

Saldināt noteikti vajag ar cukuru, bet garšu bagātināt ar kanēli un vaniļas cukuru.

Kad pamats pīrāgam gatavs, pārliek ar sagrieztām ābola šķēlītēm, pārber ar cukuru, kanēli un vaniļas cukuru.

Cep cepeškrāsnī , kamēr gatavs (par gatavību liecina smarža, kura sāk izplatīties virtuvē). Var pārbaudīt ar kociņu - ja mīkla pie tā nelīp, ir labs!

 

Aļņa gaļas steiks

Nogriež karbonādes gabalus, izdauza ar āmuru.

Gaļas gabalus speķo, apkaisa ar sāli un cep sviestā brūnus. Piedevās der rīsi vai kartupeļi un salāti pēc ģimenes gaumes un iespējām.