Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Sandra Silava un Janeks Ēltamms dzīvo Smārdē, audzina  divus bērnus, labprāt izbauda mājas dzīvi, kad tas ir iespējams, jo Janeks ir jūrnieks un ir prom no mājām vairākus mēnešu pēc kārtas. Un Sandrai padodas garšīgi ēdieni.

Ģimenes studijas virtuvē Sandra gatavo ķirbju zupu, cep buti un puto melleņu uzpūteni. Klausieties, kā bērni Žanete un Marks novērtē mammas pūles, jo ķirbju zupu viņi nav iecienījuši, tā ir vecāku ēdienkartē. Savukārt butes jeb akmeņplekstes, kā tās nodēvē Žanete, ir īpaši ķertas tieši, lai pagatavotu raidījumā Ģimenes studija ieraksta laikā. Un butes ķēris Janeka tēvs kopā ar Marku jūrā pie Ainažiem. Melleņu uzpūtenis ir Sandras eksperiments: dažas dienas pirms raidījuma viņa izmēģinājusi to pagatavot. Ģimene atzīst, ka izdevies gards. 

Sandras Silavas piedāvātās receptes

Ķirbju zupa

Nomizo un sagriež gabaliņos ķirbi, kartupeļus un burkānus (ķirbim jādominē). Sagriež arī sīpolus un ķiplokus, liek uz plāts, pārber ar sāli un pipariem, pārlaista ar eļļu. Liek cepeškrāsni un cep, kamēr dārzeņi mīksti. Izceptos dārzeņus sablenderē. Liek katlā, pielej vārītu ūdeni (tā regulējot, cik biezu zupu vēlas), pielej arī saldo krējumu un mazliet pavāra. Lej šķīvjos un pārber saulespuķu un ķirbju sēklu maisījumu.

 

Ceptas butes

Iztīra butes, uz cepešpannas klāj cepamo papīru, liek butes, bagātīgi pārkaisa ar sāli un cep cepeškrāsni, kamēr gatavas.

 

Salāti

Nomazgā un gabaliņos sagriež svaigu puķukāpostu, brokoli un tomātus. Pievieno rukolas lapiņas. Pārlej ar svaiga citrona sulu un eļļu. Pārkaisa ar sāli, cukuru, pipariem. Salāti gatavi!

 

Melleņu uzpūtenis

Ielej katlā apmēram puslitru ūdens un pieber tikpat daudz mellenes (šajā gadījumā saldētas). Pievieno cukuru (pēc garšas) un šķipsniņu citronskābes. Pavāra. Raugās, lai šķidrumam būtu izteikta garša, jo putojot tā kļūs maigāka. Maisot lēnām ber klāt mannā un pavāra. Vēlamā būtu biezeņzupas konsistence.

Atdzesē un puto, kamēr kļūst viegls un gaisīgs. Ja savārījies pārāk biezs, putojot var pievienot vārītu ūdeni vai sulu, vai cukura sīrupu, kamēr iegūst vajadzīgo konsistenci.