Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Gatavo Latvijā pirmās un vienīgās beigeļnīcas saimniece Zane Nuķe ar savu ģimeni. Kopā ar vīru Ēriku un bērniem Evelīnu un Dāvi viņa vāra tomātu-paprikas biezzupu un cep smalkos franču konditorejas izstrādājumus – makarūnus.

Ēriks ir datorprogrammētājs, pats atzīst, ka virtuvē ir iesācējs, asistents sievai, kurai patīk gatavot. Viņa specialitāte ir brokoļu omlete no rīta un pankūkas kopā ar bērniem brīvdienās. Arī Zane darbojas informācijas tehnoloģiju biznesā, bet kopā ar draugiem ir iegādājušies kafejnīcu, kurā pārdod beigeļus.

Tomātu – paprikas biezzupa

Vajadzēs. 4 lielas paprikas, 5 lielus tomātus, dārzeņus buljonam, ½ čili pipara, lielu sauju bazilika, kazas sieru, grauzdiņus.

Pagatavošana. Gatavo dārzeņu buljonu – savāra saknes: puravus, seleriju, burkānus, sīpolus, lauru lapas un smaržīgos piparus.

Cepeškrāsnī lielā karstumā (220-250 grādi) sacep uz pusēm pārgrieztu papriku, pēc tam – tomātus. Gan vienus, gan otrus liek uz plāts ar cepamo papīru, ar griezuma vietām uz leju. Apslaka ar olīveļļu, pipariem. Paprikai pārkaisa nedaudz pūdercukura. Gan papriku, gan tomātus atdzesē un nomizo.

Uz pannas apcep sīpolus un ķiplokus. Kopā ar cepto papriku un tomātiem liek blenderī, piegriež pusi čili pipara, dāsnu sauju bazilika, visu kārtīgi samaļ. Lej katliņā, pievieno buljonu, uzkarsē. Pieliek sāli un piparus.

Servē ar mīkstu kazas sieru un/ vai grauzdiņiem. 

Makarūni

Vajadzēs. 55 g olas baltuma, 70 g mandeļu miltu, 60 g pūdercukura, 55 g cukura.

Pildījumam. 60 g baltās šokolādes, 60 g krēmsiera, 1 laims

Pagatavošana. Olas pāris stundas patur istabas temperatūrā. Baltumus atdala no dzeltenumiem.

Mandeļu miltus un pūdercukuru izsijā. Citā bļodā kuļ olas baltumus. Kad tie jau kļuvuši gaisīgi, sāk pievienot cukuru. Olu baltumu puto, līdz tas kļūst viendabīgs un spīdīgs. Pievieno izsijātas sastāvdaļas.

Tagad seko svarīgākā daļa – maisīšana! Vislabāk izmantot silikona lāpstiņu. Maisa no malām uz vidu. Kad sastāvdaļas apmēram sajaukušās, jākļūst uzmanīgam. Masa nedrīkst kļūt pārāk šķidra. To var pārbaudīt izceļot lāpstiņu no masas un pagaidot, kamēr mīkliņa iekrīt bļodā. Ja tā izlīdzinās, tā noteikti ir gatava. Masai jābūt nedaudz plūstošai, bet ne tekošai.

Gatavo makarūnu maisījumu liek konditorejas maisiņā ar apaļu uzgalīti. Uz cepampannas, kura ir noklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu, spiež nelielas 2-3 cm diametra piciņas. Vēlams, lai tās būtu apmēram vienāda izmēra.

Pannu ar makarūniem atstāj nostāvēties un apkalst ~30 min. vai ilgāk. Ja, pieskaroties tiem, jūtama pārvilkusies kārtiņa, tad tos var likt cepties. Cep 15 minūtes 150 grādu temperatūrā.

Atdzesē un starp diviem cepumiņiem smērē kādu no pildījumiem – šokolādes sviestu vai kondensēto pienu. Var arī sajaukt izkausētu balto šokolādi ar krēmsieru, kam pierīvēta laima miziņa, piejaukta ½ laima sulu.