Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studija dodas viesos pie šefpavāra Laura Aleksejeva un viņa ģimenes Vaivaros. Laura sieva Agnese aizraujas ar jogu, šobrīd apgūst arī ajūrvēdas virtuves gudrības un interesei par šo kulinārijas virzienu viņa, šķiet, pievērsusi arī vīru. Tā nu Lauris gatavo sildošu un aromātisku improvizāciju ar nosaukumu – rudens dārzeņu zaļais karijs. Agneses pārziņā deserts - ābolkūka ajūrvēdas gaumē.


Rudens dārzeņu zaļais karijs (~3l katliņā)

Sastāvdaļas. 1 saldais kartupelis, 1 kālis, 1 burkāns, 1/2 puķukāposta, gabaliņš kabača, gabaliņš ķirbja, sauja Indijas riekstu, 1 citrona miza, 2-3 ēdk. zaļā karija pasta (galangala sakne, ķiploks, zaļais čilli pipars, piparmētras, svaigs koriandrs, karija koka lapas, eļļa, laima sula), aprikozes vai rozīnes, 2-3 ēd.k. gī sviests, nedaudz Ras El Hanout garšvielu, šķipsna "Agneses" garšvielu maisījuma - kardamons, kumīns, ķimenes, šļuka kokosriekstu eļļas, sauja svaigu piparmētru un koriandra, brūnais cukurs, Himalaju sāls.

Pagatavošanā. Vispirms nomizo un nelielos gabaliņos sagriež saldo kartupeli, kāli un burkānu.

Katliņā uzkarsē gī sviestu, tajā ber grāsvielas, pēc tam - dārzeņus, apcep. Neaudz pielej ūdeni.

Ar mizojamo nazi noņem citronam mizu, applaucē ar verdošu ūdeni, smalki sakapā.

Dārzeņiem katlā pievieno Indijas riekstus, citronu mizu, smalki sagrieztas aprikozes, cukuru.

Sagriež kabaci, ķirbi, puķkāpostu, liek katliņā. Visu vēl nedaudz pasautē, uzmanoties, lai dārzeņi netiktu pārvārīti. Papildina ar karija pastu, kokosriekstu eļļu un smalki sakapātiem zaļumiem.


Ajūrvēdas ābolkūka

Sastāvdaļas. 1,5 kg ābolu, 100g speltas kviešu, 100g graudaugu (kamuta) mannas, Gī sviests, saulespuķu sēklas, 120g cukura, 1 ēdk. ingvera sulas, 1 tējk. vanilīna, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. trikatu pulvera, šķipsna sāls.

Pagatavošana. Ābolus nomizo, sarīvē un apslaka ar ingvera sulu.

Visas sausās sastāvdaļas (miltus, mannu, cukuru, .u.c) sajauc, samaisa un sadala 3 vienādās daļās.

Cepamā veidnē (~20-x30cm) iesmērē Gī sviestu un izbārsta 1/3 no sausajām sastāvdaļām. Liek pusi ābolu masas. Pārber ar sauso maisījumu, atkal pārliek ar āboliem un noslēdz ar pēdējo sauso daļu.

To pārslaka ar Gī sviestu un pārber ar saulespuķu sēklām. Liek cepeškrāsnī 200 grādos uz 20 minūtēm, tad izņem un pārslaka sēkliņas ar Gī sviestu. Tad cep vēl 20-25 min. Pasniedz siltu vai atdzesētu ar putukrējumu vai kādu pudiņu.