Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Raidījums Ģimenes studija dodas viesos uz Mazo pavāru skoliņu, kurā sākumskolas vecuma bērni mācās gatavot ēst. Šoreiz Lauras Grēviņas (attēlā no labās) un Līgas Andžānes vadībā bērni mācās piepildīt savu pusdienu kastīti ar veselīgu ēdienu. Vēl arī daži Lauras Grēviņas ieteikumi, ko vecāki varētu pagatavot savam mīlulim līdzņemšanai uz skolu.

 

Zaļumu plācenīši

Sastāvdaļas. 50 g kale kāposta vai spināti, zaļie zirnīši, 150 g biezpiena, 1 lauku ola, 2 ēdk. pilngraudu kvieši milti, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana. Plācenīšus var cept uz pannas vai cepeškrāsnī. Ja cep krāsnī, sasilda to 190 grādus siltu. Kale kāpostu, zirnīšus, biezpienu un olu sablendē. Pievieno miltus. Cepamajā pannā izklāj cepamo papīru. Uz tās liek no mīklas izveidotos plācenīšus. Cep 10 minūtes.

Ķirbja mafini

Sastāvdaļas. 150 ml neitrālas eļļas, 150 g pilngraudu kviešu miltu, 200 g kviešu miltu, 30 g mandeļu miltu var izmantot kviešu miltus), 2,5 tējk. cepamā pulvera, 500 g svaiga ķirbja, 300 g bezpiedevu jogurta, 3 olas, 150 g brūnā cukura, 80 g sakapātu valriekstu, šķipsniņa kanēļa, šķipsniņa muskatrieksta, šķipsniņa kardamona.

Pagatavošana. Ķirbi sagriež nelielos gabaliņos un sautē mazā katliņā līdz mīksts. Sablendē biezenī.

Sasilda krāsni uz 180 grādiem.

Miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām un cukuru. Eļļu sajauc ar ķirbja biezeni, bezpiedevu jogurtu un sakultām olām. Sausās sastāvdaļas sajauc ar šķidrajām, pievieno sakapātos riekstus.

Mīklu lej ietaukotā, ar cepampapīru vai papīra formīti izklātā mafinu pannā un cep 35-40 minūtes, līdz kēksiņi gatavi.

Auzu pārslu cepumi ar žāvētiem augļiem un riekstiem

Sastāvdaļas. 100 g auzu pārslu, daļēji samaltas, 100 g samaltu mandeļu vai mandeļu miltu, 2 vidēji lieli, gatavi banāni, 2 ēdk. zemesriekstu sviesta, 2 ēdk. šķidras kokosriekstu eļļas, 2 ēdk. kļavu sīrupa vai medus, 2 ml vaniļas ekstrakta, 1-2 ml piparkūku garšvielu maisījuma, šķipsniņa sāls, žāvētas plūmes, rozīnes, mandeles, pistācijas u.tml.

Pagatavošana. Ieber blenderī auzu pārslas un daļēji samaļ, lai tās nepārvēršas smalkos miltos. Kraukšķīgi gabaliņi ir forši!

Pārber bļodā. Ja nav gatavo mandeļu miltu, ieber blenderī vai virtuves kombainā mandeles un sablendē miltos. Pievieno samaltajām auzu pārslām.

Liek blenderī banānus, zemesriekstu sviestu, izkausētu kokosriekstu eļļu, saldinātāju (ja izmanto), piparkūku garšvielu maisījumu (vai vienkārši kanēli), šķipsnu sāls un visu sablendē. Pievieno šķidro masu auzu pārslu un mandeļu maisījumam, rūpīgi samaisa.

Žāvētu augļu un riekstu gabaliņus var pievienot tagad, iemaisot mīklā, vai pēc tam, kad mīkla būs izklāta pannā.

Izlej mīklu uz pannas, kas izklāta ar viegli ietaukotu cepamo papīru, un izlīdzina vienmērīgā kārtā apmēram puscentimetra biezumā. Ja piedevas jau pievienotas, liek līdz 180 grādiem sasildītā cepeškrāsnī un cep aptuveni 15-20 minūtes, līdz cepums paliek zeltaini brūns.

Ja piedevas vēl nav pievienotas un gribas izveidot dažādus cepumus, piemēram, tikai ar pistācijām, tikai ar plūmēm, aprikozēm, ķiršiem utt., tad gabaliņus izkaisa pa zonām un ar silikona lāpstiņu viegli iespiež masā, izlīdzinot to.

Ka cepums gatavs, izņem no krāsns un uzreiz, vēl karstu, sagriež kantainos gabaliņos. Ļauj atdzist uz cepeškrāsns restītēm.