Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Visu novembra mēnesi par godu Latvijas Radio 90. dzimšanas dienai Ģimenes studija kulinārajās piektdienās viesojas pie radio ļaudīm. Šodien gatavojam kopā ar kolēģi no Latvijas Radio 3 „Klasika” – ētera personību un producenti Ilzi Medni un viņas ģimeni: vīru Ilmāru un meitām Gerdu un Justīni. Klausieties, kā top kārdinošs pīles cepetis un grubotto ar lazdu riekstiem.

 

Mārtiņdienas pīles cepetis Medņu ģimenes gaumē

Sastāvdaļas. Pīle (~2,5kg), ~ 1,5 kg apelsīnu, garšsaknes – burkāns, sīpols, ķiploks, selerija, puravs, „Lāču” rupjmaize, olīveļļa, medus, garšvielas – timiāns, rozmarīns, lauru lapas, smaržīgie pipari, sāls, pipari.

Pagatavošana. Putnu atbrīvo no subproduktiem, iemasē ar olīveļļu, tad ierīvē (arī no iekšpuses) ar saberztu maisījumu – sāls, pipari, timiāns, ķiploks. Saspaida apelsīnus, gan sulu, gan mīkstumus iepilda pīlē.

Satin cepeti pārtikas plēvē un atstāj marinēties, istabas temperatūra 4-5h, ledusskapī (vai uz balkona) – 1-2 diennaktis.

Sagriež rupjmaizi kubiņos, cepeškrāsnī apgrauzdē.

Sakapā subproduktus, tos apcep kopā ar sīpolu, puravu, piejauc grauzdēto rupjmaizi un pilda iekšā pīlē, pirms tam izņemot sākotnēji ievietotos apelsīnus. Pildījumam pievieno arī kādu svaigu apelsīnu.

Kad pīle iemarinējusies, tai „saklāj gultiņu” cepamtraukā: ieklāj cepamo papīru, uz tā saliek sagrieztas garšsaknes – sīpolu, burkānu, seleriju, puravu, kādu apelsīna šķēli, ķiploku, timiānu, rozmarīnu, lauru lapas, smaržīgos piparus.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Cepeti pārliek ar cepamo papīru un satin folijā. Cep pēc principa – jo lēnāk, jo labāk; 40 minūtes uz gaļas kilogramu. Šāda izmēra putnam pēc 100 minūtēm (2,5kg = 40+40+20) noņem foliju un apsmērē ar apelsīnu sulas un medus maisījumu, liek cepeškrāsnī, karstumu palielina līdz 200 grādiem un apbrūnina.

Gatavību var labi pārbaudīt, pakustinot stilba kaulu – jo brīvāk tas kustas, jo gatavāks cepetis.

 

Grubotto ar lazdu riekstiem

Sastāvdaļas. Grūbas, lazdu rieksti, saldais krējums, Grana Padano siers, burkāns, sīpols, ingvers, sviests vai eļļa cepšanai.

Pagatavošana. Grūbas pa nakti izmērcē, novāra un pēc tam – noteikti noskalo aukstā ūdenī!

Uz pannas sviestā vai olīveļļā apcep rīvētu burkānu un sīpolu, pierīvē arī nedaudz ingvera. Pievieno grūbas, apcep, pielej šļuku saldā krējuma, pievieno grauzdētus lazdu riekstus un pārber rīvēto sieru.