Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
Lai gan Rīgas pašvaldība visiem skolēniem līdz 9. klasei nodrošina brīvpusdienas, 35% Rīgas skolu audzēkņu sūdzas par npar nekvalitatīvu ēdienu - par nepievilcīgu vizuālo izskatu, garšu, sastāvu, temperatūru un citām ēdiena īpašībām un nereti atsakās to ēst. Par otru izplatītāko problēmu atzīts tas, ka ēdiens skolās bieži tiek pasniegts auksts, par ko sūdzējušies 27% aptaujāto bērnu, bet 22% procenti skolēnu apgalvo, ka ēdiena porcijas esot pārāk mazas. Tāpat liela problēma esot laiks, kad pusdienas tiek pasniegtas - daļa sūdzas, ka tās esot pārāk agri, bet daļa - ka pārāk vēlu. Kādi tam ir iemesli – tiešām negaršīgs ēdiens vai skolēnu ēšanas paradumi – par to diskutējam Ģimenes studijā. Diskutē Rīgas domes Izglītības kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes izglītības atbalsta nodaļas galvenā speciāliste - eksperte Ingrīda Millere, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina un Latvijas Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāve Ilona Dreimane.
Ingrīda Millere skaidro, ka minētie dati nav no kādas aptaujas, bet gan atsevišķi gadījumi, materiāli, kas savākti, reaģējot uz vecāku sūdzībām par ēdināšanu skolā. Skolēni tiešām biežāk izsakās, ka viņi nav apmierināti ar ēdiena kvalitāti un gribētu ko citu.
Olga Ļubina skeptiski vērtē bērnu izteikumus par nekvalitatītvu ēdienu, bērniem vajadzētu pajautāt, ko viņi uzskata par kvalitatīvu ēdienu
Savukārt Ilona Dreimane kā būtisku aspektu visās nozīmēs kvalitatīva ediena pagatavošanai un pasniegšanai min arī nepietiekamo finansējumu, kas nav mainījies jau vairākus gadus.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (2)
Problēmas:
1) Skola sūdzas, ka bērni neēd salātus. Bet mājās vakariņās ēd katru dienu. Meklējot cēloni, secināju, ka problēma ir piedevā - eļļā. Regulāti svaigus salātus pārlej vai samaisa ar nekvalitatīvu eļļu, un tie vairs nav ēdami. Meita pati secināja - būtu vienkārši sarīvēts burkāns, apēstu.
2) Nereti ir visādas mistērijas - sautējumi, sacepumi, tīteņi, tefteļi, biezeņi, mērces utt., ka bērns neredz ko ēd. Dēla secinājums - tur bija viss kaut kas saputrots, ka negribēju ēst. Secinājums - trūkst "tīru, nesamocītu" produktu.
3) Nereti ēdiens mēdz būt atdzisis un ne līdz galam izvārīts (piemēram, cieti, atdzisuši griķi, pelēki kartupeļi).
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X