Lai gan Rīgas pašvaldība visiem skolēniem līdz 9. klasei nodrošina brīvpusdienas, 35% Rīgas skolu audzēkņu sūdzas par npar nekvalitatīvu ēdienu - par nepievilcīgu vizuālo izskatu, garšu, sastāvu, temperatūru un citām ēdiena īpašībām un nereti atsakās to ēst. Par otru izplatītāko problēmu atzīts tas, ka ēdiens skolās bieži tiek pasniegts auksts, par ko sūdzējušies 27% aptaujāto bērnu, bet 22% procenti skolēnu apgalvo, ka ēdiena porcijas esot pārāk mazas. Tāpat liela problēma esot laiks, kad pusdienas tiek pasniegtas - daļa sūdzas, ka tās esot pārāk agri, bet daļa - ka pārāk vēlu. Kādi tam ir iemesli – tiešām negaršīgs ēdiens vai skolēnu ēšanas paradumi – par to diskutējam Ģimenes studijā. Diskutē Rīgas domes Izglītības kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes izglītības atbalsta nodaļas galvenā speciāliste - eksperte Ingrīda Millere, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina un Latvijas Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāve Ilona Dreimane.

Ingrīda Millere skaidro, ka minētie dati nav no kādas aptaujas, bet gan atsevišķi gadījumi, materiāli, kas savākti, reaģējot uz vecāku sūdzībām par ēdināšanu skolā.  Skolēni tiešām biežāk izsakās, ka viņi nav apmierināti ar ēdiena kvalitāti un gribētu ko citu.

Olga Ļubina skeptiski vērtē bērnu izteikumus par nekvalitatītvu ēdienu, bērniem vajadzētu pajautāt, ko viņi uzskata par kvalitatīvu ēdienu

Savukārt Ilona Dreimane kā būtisku aspektu visās nozīmēs kvalitatīva ediena pagatavošanai un pasniegšanai min arī nepietiekamo finansējumu, kas nav mainījies jau vairākus gadus.