Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Ģimenes studija aizceļo uz Briseli pie Evitas Naumovas, kura, gatavojot sildošo tomātu zupu un cepot siera maizes kukulīti, stāsta par latviešu dzīvi, sadzīvi, iedzīvošanos un pat iesakņošanos Eiropas galvaspilsētā Briselē. Evita strādā Eiropas Parlamentā komunikāciju ģenerāldirektorātā, viņas dzīvesbiedrs Bens ir beļģis, ģimenē aug divi bērni. Evita atklāj, ka četrgadniekam Sepem tajā dienā, kad Briselē viesojas Ģimenes studija, bija skolas brīvlaiks un viņš bija devies šīs brīvdienas pavadīt uz fermu.

 

Tomātu zupa

Sastāvdaļas. 2 sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, apm. 1,5 kg tomātu, 1 paprika, 2 kartupeļi, 2 burkāni, 1 selerijas kāts, 1 purava baltā daļa. Garšvielas un sāls pēc patikas, eļļa cepšanai. Piens vai saldais krējums, ja vēlas zupai pievienot.

Pagatavošana. Sīpolus, ķiplokus, tomātus, papriku sagriež un liek cepties cepeškrāsnī apmēram 40 min. 160 grādu temperatūrā. (Šo soli var arī izlaist, bet Evita uzskata, ka ceptiem tomātiem veidojas cita garša.)

Kartupeļus, burkānus, seleriju, puravu sagriež gabaliņos un visu apcep eļļā (Evita izmanto kokosriekstu eļļu, jo tai ir augsts dūmošanas punkts, bet var izmantot jebkuru eļļu, kas patīk.)

Liek katlā saceptos dārzeņus no abām pannām, pievieno buljonu un garšvielas. (Evitas ieteikums: man šķiet, ka tomātiem īpaši patīk timiāns, sāls, melnie pipari un šķipsna cukura. tomātu garša kļūst piesātinātāka). Katlā iemet arī pāris lauru lapas un visu vāra, kamēr dārzeņi mīksti. Parasti tas aizņem 15-20 minūtes.

Kad zupa izvārījusies, izņem lauru lapas un visu sablendē. Šajā brīdī var izvēlēties vai gribas pievienot pienu. Tas zupai dod krēmīgumu. Tie, kam patīk īpaši sātīga zupa, var pievienot arī krējumu. Pagaršo, vai nevajag vēl kādu garšvielu.

Beigās zupu var izkāst (Evita to dara, jo viņas mazajiem negaršo tomātu mizas, kuras ar rokas blenderi nesablendējās). Ja nav iebildu pret tomātu mizām, zupu var nekāst.

Zupu pasniedz kopā ar cepto maizīti.

 

Apaļā siera maize

Sastāvdaļas. Apaļš klaipiņš maizes, siers, zaļumi, ķiploki, sviests.

Kamēr zupiņa vārās, paņem apaļu klaipiņu maizes un iegriež kā šaha dēli, atstājot maizes pamatni neskartu. Šķirbas piepilda ar dažādu sieru kombināciju, var pievienot zaļumus, ķiplokus, tad pārlej ar izkausētu sviestu un satin klaipu folijā.

Liek uz 20 minūtēm krāsnī, kas iepriekš sakarsēta līdz 180 grādiem. Kad maize attiecīgo laiku cepusies, attaisa foliju vaļā un ieliek vēl uz 10 minūtēm cepties, lai visa virsiņa paliek kraukšķīga.