Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Šķiet, ka cilvēkiem ir bail no laba ēdiena. Krāsaina, dabīga - pilna ar visādiem labiem “rūķīšiem”, kuri stiprina cilvēka ķermeni. Neskaitāmas reizes ir nācies saskarties ar viedokli - ja neēd gaļu, tad atliek tikai salāti. Piedodiet, bet atļaušos jums nepiekrist, raksta recepšu bloga "Krustnaglina.lv" radītāja Katrīna MameĢimenes studijā Katrīna pierāda, ka veģetārs ēdiens var būt gan garšīgs, gan sātīgs. Katrīna gatavo ķirbju zupu austrumu gaumē, sarkano pupiņu pastēti un banānu saldējumu. Katrīnai gatavot palīdz viņas vīrs Aigars. Arī ikdienā mājās Katrīna gatavo veģetārus ēdienus. Savukārt Aigars sevi sauc par "mājas veģetārieti", un sievas ietekmē viņš iepazinis daudz plašāk ēdienu pasauli. 

 

Katrīnas Mames piedāvātās receptes

Ķirbju zupa austrumu gaumē

Vajadzēs: 1,5 kg ķirbi; 1 sīpolu; 1 burkānu; selerijas sakni (no vidējas apmēram 1/3); ingvera gabaliņu (apmēram īkšķa lielumā); 1 sarkano čili piparu; 2 lielus kartupeļus; kokosa pienu (apmēram 2/3 no 400 ml bundžiņas); kumīnu un koriandru – pa ēdamkarotei no katras; 2 – 3 ēdk. bolu etiķa pēc garšas; sāli.

Pagatavošana: Nomazgā un gabaliņos sagriež ķirbi (nemizo). Liek cepeškrāsnī un cep kamēr mīksts. Tikmēr sarīvē burkānu, selerija sakni, ingvera gabaliņu un sīpolu. Pieliek arī smalki sagrieztu čili. Visu nedaudz apcep eļļā, lai nokaramelizējas – dārzeņi cepšanas procesā paliek saldāki un zupai „atdod” vairāk aromātu.

Uzvāra ūdeni, tajā liek apceptos dārzeņus un arī nomizotus un sagrieztus kartupeļus. Kad dārzeņi gandrīz mīksti, pievieno sacepto ķirbi. Nedaudz pavāra, tad pievieno kokosa pienu, arī garšvielas - kumīnu un koriandru. (Katrīna izvēlas pirkt garšvielu sēkliņas un tieši pirms ēdiena pagatavošanas saberzt tās piestā, lai aromātiskāk).

Kad viss nedaudz pavārījies, ņem nost „no uguns” un blendē. Tad zupu garšo. Ja par saldu, pievieno kaut ko skābu. Katrīna izvēlējās ābolu etiķi.

Sarkano pupiņu pastēte

Sablendē konservētas sarkanās pupiņas kopā ar sagrieztiem pētersīļiem, ķiploku, sojas mērci un mazliet olīveļļas. Pastētes garša atkarīga no pievienoto labumu daudzuma. Var eksperimentēt!

 

Mājās gatavots banānu saldējums

Nomizo un šķēlītēs sagriež 7 banānus. Liek tos traukā un pēc tam saldētavā (vislabāk to darīt iepriekšējā dienā).

Pirms gatavošanas izņem banānus no saldētavas un ļauj apmēram 10 minūtes „atlaidināties”. Pusi no sasaldētajiem banāniem liek virtuves kombainā vai jaudīgā blenderī, pievieno nedaudz kokosriekstu pienu (3-4 ēdamkarotes, var izmantot arī jebkuru citu pienu vai bezpiedevu jogurtu) un maļ, kamēr iegūst krēmīgu masu. Iegūto masu liek traukā un atpakaļ saldētavā, kamēr blendē otru daļu, jo šāds saldējums ātri kūst.

Maļ blenderī otru daļu banānu, pievienojot vēl arī 2 ēdamkarotes kakao pulvera. Ja vēlas saldāku, var pievienot kļavu lapu sīrupu vai medu, vai ko citu saldu pēc izvēles. Ņem no saldētavas un ēd. Banāniem var pievienot arī saldētas ogas, tad tas būs kā sorberts.

Ātri un garšīgi!