Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Lelde un Atis Valles un viņu trīs bērni - Jēkabs, Una un Ernests - dzīvo Krimuldas pagastā un izbauda lauku dzīves piedāvātos labumus - iespēju elpot svaigu gaisu, ēst pašu izaudzētās saknes un dārzeņus un turēt bites. Viņi ir bitenieki un medus arī paspilgtina Leldes ceptā biezpiena sacepuma garšu. Ģimenes studijā Lelde atklāj, kā tas top.

 

 

 

 

 

Vaļļu ģimenes receptes

Biezpiena sacepums

Vajadzēs. 500 g biezpiena, 3 olas, 1 tējk. vaniļas cukura, 1/2 citrona sulas, 30 g brunā cukura, 50 g sviesta, 2 edk. miltu, 2 ēdk. mannas.

Pagatavošana. Bļodā liek biezpienu. Pievieno olu dzeltenumus, brūno cukuru, vaniļas cukuru un no citrona puses izspiestu sulu. Visu kārtīgi izmaisa.

Tad iemaisa arī gabaliņos sagrieztu, istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu. Pievieno masai miltus un mannu.

Atsevišķā traukā atdalītajiem olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls, kārtīgi saputo un iecilā biezpiena masā.

Ar sviestu iesmērē veidni, liek cepeškrāsni un cep 170-180 grādos, vēlāk temperatūru cepeškrāsnī var samazināt uz 150 grādiem.

Kad sacepums jau kādu brīdi pacepies, var pārsmērēt ar medu.

Cep apmēram pusstundu, līdz veidojas tāda dzeltenīga garoziņa. Raugās, lai neapdeg.

 

Dārzeņu zupa

Vajadzēs. 4 burkānus, ķirbi, 1 sīpolu, pusi cukīni, selerijas kātu, 6 ķiploku daiviņas, 0,5 glāzes sarkanās lēcas.

Pagatavošana. Dārzeņus sagriež apmēram vienāda izmēra gabalos. Vispirms katlā apcep sīpolus, ķiplokus un burkānus. Tad pievieno pārējos dārzeņus (var likt arī citus, kādi tobrīd ir mājās). Nedaudz apcep, pievieno iepriekš izvārītu buljonu (šoreiz vistas, bet var arī vienkārši ūdeni, vāroties dārzeņi izveido savu buljonu). Pievieno lēcas.

Vāra, kamēr dārzeņi mīksti. Sablendē un pēc garšas pievieno sāli un garšvielas, kādas „prasās”.

Lieliska piedeva zupai - zaļā maize.

 

Zaļā maize

Vajadzēs. Apm. 5 daiviņas ķiploku, dilles un pētersīļus, svaigus vai saldētus, olīveļļu, gabaliņu sviesta, maizes bageti.

Pagatavošana. Ķiploku daiviņas, zaļumus un eļļu, arī gabaliņos sagrieztu sviestu sablendē. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Bagetē iegriež tādas kā šķēles, līdz galam maizi nepārgriežot, un tajās smērē iekšā sagatavoto masu. Maizi ietin folijā, liek cepeškrāsni apmēram uz 10 minūtēm, lai maize sakarst un piedeva izkūst.

Beigās foliju attin un vēl pacep. Rezultātā maizes augšpuse paliek nedaudz kraukšķīga.