Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Gatavo Linda Tellgrēna, bloga "Lindas virtuve" autore, divu dēlu - Gustava un Mārtiņa - māmiņa un aizrautīga kulināre. Linda stāsta, ka savu vīru, kurš pēc tautības ir zviedrs, satikusi Briselē, kur arī vairākus gadus ģimene dzīvojusi. Tagad visi ir apmetušies Rīgā.

Vīramātes debešķīgā zivju zupa

Sastāvdaļas (4 - 6 pers.). 300 g laša filejas, 300 mencas (vai citas baltās zivs) filejas, 1 liela vai 2 mazas paprikas, 1 fenhelis, 1 liels vai 2 mazi sīpoli, ja ir – 1 puravs, 400 ml (viena bundža) konservētu tomātu gabalos (crushed tomatoes), 750 ml buljona, 35 g sviesta, 2 ēdamk. karija pulvera, 350 ml saldā krējuma, dilles pārkaisīšanai, garšvielas pēc vēlēšanās – svaigi malti pipari, kajēnas pipari, citronpipari, čili puveris, saldās paprikas pulveris utt.

Pagatavošana. Katlā uzkarsētā sviestā, nepārtraukti maisot, apcep karija pulveri. Pievieto sīkos gabaliņos sagrieztus dārzeņus (papriku, sīpolu, fenheli, puravu), turpina cept, līdz dārzeņi gandrīz mīksti. Pievieno garšvielas, izmaisa.

Dārzeņu masai pievieno buljonu un vāra, līdz uzmet pirmo burbuli. Tad pievieno saldo krējumu, atkal uzvāra. Pēdējos pievieno konservētos tomātus, atkal uzvāra. Uz lēnas uguns visu sautē 10 minūtes (vāks katlam virsū).

Pievieno sīkākos gabaliņos sagrieztu mencas fileju un 2×2 cm sagrieztu laša fileju. Vāra 5 minūtes.

Pārber ar dillēm un pasniedz ar čiabatas maizi, ķiplokmaizi vai svaigu bageti.

 

Īru sodas maize

Sastāvdaļas. 250g kviešu miltu, 250g pilngraudu miltu, 100g auzu pārslas, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sāls, 25g tikko no ledusskapja izņemts sviests, sarīvēts uz rupjās rīves vai sagriezts gabaliņos, 500ml paniņas (var izmantot arī kefīru).

Pagatavošana. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem un uz cepamās pannas uzliek cepampapīru.

Sausās sastāvdaļas sajauc lielā bļodā, pievieno sasmalcināto sviestu. Sausajai masai pielej paniņas un samaisa visu nazi. Tad darbu turpina ar rokām – no iegūtās miltu un paniņu masas uz cepamā papīra veido apaļu klaipiņu 20 cm diametrā.

Ar asu un slapju nazi klaipiņā iegriež dziļu krustu (ja nepieciešams, pirms otrās strīpas griešanas to vēlreiz saslapina). Tas palīdzēs maizei vienmērīgi izcepties.

Cep krāsnī 30-35 minūtes. Ja vēl ir šaubas par maizītes gatavību, to uz pannas var apgriezt otrādi un pacept vēl 5-10 minūtes.

Klaipiņu pārliek uz restītēm, pārklāj ar tīru dvieli un ļauj maizītei atdzist.