Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Zemgales jērs draudzējas ar vīnu, kas darīts no Zemgalē augušām vīnogām. To Ģimenes studijai atklāj Gunta Niedra no Mazburku mājām. Esi kopā ar Zemgales novada gardēdi un atklāj Zemgales garšas.

 

Jēra šmoris

Sastāvdaļas. Dažādi jēra gaļas gabali ar kaulu, sāls, pipari, ūdens, nedaudz balta vīna, mazliet citrona sulas, sviests.

Pagatavošana. Pannā uzkarsē sviestu un sviestā apcep jēra gaļas gabalus. Brūnus. Apkaisa cepšanas laikā ar sāli, pipariem un sev vēlamām garšvielām. Apceptos gaļas gabalus pārliek “pīļpannā”, pārlej ar ūdeni, gatavošanas gaitā pievieno šļuku baltvīna un citronu sulu. Sautē uz uguns, līdz gaļa mīksta.

Kartupeļu biezenis

Sastāvdaļas. Kartupeļi, baltais sīpols, piens, saldais krējums, sāls.

Pagatavošana. Izvāra kartupeļus, nokāš, atstājot mazliet ūdens katlā ar kartupeļiem. Kartupeļus sastampā, pievieno pienu un saldo krējumu pēc patikas, pierīvē nedaudz baltā sīpola. (To dara uz vissmalkākās rīves). visu sakuļ. Uzliek uz mazas uguns, lai garšas sadzīvojas un biezenis gatavs.

 

Mārrutku mērce

Sastāvdaļas. Sarkanais sīpols, ķiploka daiviņa, saldais krējums, klasiskie mārrutki (3 tējkarotes), franču sinepes (1 tējkarote), milti mērces uztumēšanai.

Pagatavošana. Apcep sīpolu un ķiploku. Kad tie apcepti pieliek mārrutkus un sinepes un sagaida, kad izdalās mārrutku smarža, pievieno saldo krējumu, uzvāra un uztumē mērci. Sāli un piparus pievieno pēc savām garšas vēlmēm vadoties.

 

Salāti

Salātus (kādus tajā brīdī kārojas un var dabūt) ieliek bļodā, piespiež pus citrona sulas, pārslaka ar vīnogu etiķi un vīnogu kauliņu eļļu. Ar rokām izmaisa un salāti gatavi.