Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Lieni Zemīti pazīstam kā Lapsu, kura gatavo ar īpašu attieksmi un cep gardas kūkas. Šoreiz Ģimenes studijā Liene ar savu vīru Oskaru atklāj, kā top Zemīšu ģimenes iecienītais ēdiens - risotto ar sēnēm. Saruna par mīlestību uz mājās gatavotu ēdienu stundas garumā.

Liene sevi asociē ar mājas sajūtu – garšīgs ēdiens un mājīgums it visā – ēdienā, noformējumā, attiecības un attieksmē. Gatavošanā Liene un Oskars iesaista arī savas meitas un mājās top tradicionāli ēdieni, jo katram ģimenē ir savas vēlmes. Ļoti iecienīti ir krāsnī cepti kartupeļi ar ķiplokiem un mazliet rozmarīna garšas dažādībai. Rissoto ar sēnēm gatavošanā gan meitas neiesaistās, jo ir taču arī jāmācās

Okars, lūgts pastāstīt par sevi, saka - esmu auto inženieris. Un to, ka šo profesiju izvēlēsies, zinājis jau 4. klasē. Tas nozīmē, ka visa dzīve ir saistīta ar tehniku. Reizēm viņš arī muzicē, uzspēlē ģitāru vai kontrabasu.

 

Risotto ar sēnēm

Sastāvdaļas. 500 g risotto rīsu, 1l dārzeņu buljona, 120 g baltvīna (sausā), 1/2 šalotes sīpola,, 70 g parmesan siera, 50 g sviesta (auksta), 100 g portabello sēņu 2 saujiņas šitaki sēņu, 30 g zaļumu, olīveļļa un sviests cepšanai, sāls un pipari pēc garšas.

Gatavošana. Uzvāra dārzeņu buljonu vai izmanto eko buljona kubiņus. Katliņā ielej olīveļļu un sakarsētā eļļā liek smalki sasmalcinātus sīpolus, cep, kamēr sīpoli mīksti un jūk ārā. Pie sīpoliem liek rīsus un karsē tos kamēr var noturet roku pie rīsiem. Tad pārlej rīsus ar baltvīnu un ļauj vīnam iztvaikot. Tad pakāpeniski maisot, lej klāt karstu buljonu, maisa, kamēr buljons novārās un atkal pielej pa kausiņam, kamēr rīsi kļūst mīksti. Beigās pievieno aukstu sviestu un iemaisa parmesan sieru. Risotto pasniedz nekavējoties, jo tā konsistencei ir jābūt krēmīgai un nesaķepušai.

Pirms sāk vārīt risotto, sagatavo sēnes: portobello sēnes nomazgā un sagriež mazos gabaliņos, apcep olīveļļā vai sviestā, pieberot nedaudz sāli. Apceptās sēnes pievieno risotto vārīšanas procesa beigās, kad rīsi jau gandrīz mīksti.

Uz pannas apcep šķēlītēs sagrieztas šitaki sēnes. Tās izmanto kā dekoru ēdienu pasniedzot.

Pasniedzot risotto pārkaisa ar zaļumiem.