Raidījuma skanēšanas laikā aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Nav noslēpums, ka zivis latvietim ir kārums un arī – nacionālās virtuves dārgums. Kā zivis kūpina zvejnieks Laimonis Sīlis Jūrmalciemā? Viņa receptes un ģimenes dzīvesstāstus klausieties šodien īsi pēc trijiem.

Auksti kūpinātas skumbrijas

Sastāvdaļas: skumbrijas, izķidātas, galvas nogrieztas, vēdera daļā pārgrieztas; sālsūdens*

* To gatavo, ņemot apmēram 1,3 kg sāls un 10 l ūdens.

Pagatavošana: Liec skumbrijas sālsūdenī un atstāj iesālīties vismaz uz 12 h. Sagatavo auksto kūpinātavu, izmantojot alkšņu šķeldas, un saglabā vienmērīgu temperatūru, kas nav augstāka par 20 grādiem. Saver zivis uz stieņiem un noskalo ar ūdeni, citādi tās paliks baltas no sāls. Apžāvē, līdz zivs āda kļūst sausa, un liec kūpināties aukstos dūmos apmēram 36 h.

Auksti kūpinātas vimbas

Sastāvdaļas: vimbas, izķidātas, asinis nomazgātas, pārgrieztas pa muguru vaļā; ūdens, sāls - pēc garšas.

Pagatavošana: Liec zivis sālsūdenī un atstāj uz 2 diennaktīm, pēc tam noskalo. Saver uz stieņa un liec žāvēties sausā vietā 1-2 diennaktis. Sagatavo auksto kūpinātavu, izmantojot alkšņu šķeldas. Kūpini zivis aukstos dūmos, kur temperatūra nav augstāka par 20 grādiem, apmēram 12 h. Ja pēc tam zivis vēl ir mitras, tad izņem, pažāvē un vēlreiz liec kūpināties.