Kāpostu klasiski uzskata par dārzeni, domājot par uzturvērtību, jārunā par šķiedrvielām un C vitamīnu. Savā ziņā kāposts ir „latvieša citrons”, jo C vitamīns uzglabājas visu gadu, raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta Guna Bīlande.

Kādreiz kāpostus ņēma līdzi jūrā, lai izvairītos no cingas. Latvijā ziemas ir garas un vitamīni vajadzīgi imunitātei un veselībai, tāpēc kāpostam jābūt galdā. Vajadzīgs tikai nedaudz izdomas, kā tos pagatavot. Cerams, ka kāpostu salāti un kāpostu zupa ir ikvienas ģimenes ēdienkartē

Līdzīgi kā par bietēm vakar stāstīja Ilze Lutere, šodien par kāpostu skābēšanu un skābētu kāpostu labajām īpašībām runā Guna Bīlande. Skābēti kāposti pēc slimošanas ir lielisks labo baktēriju un vitamīnu avots.

“Dārzeņu festivāla” nākamie varoņi ir klāt! Pitagors savulaik ir izteicies, ka šie lakstaugi uztur gara možumu, jautrību un labu garastāvokli. Viņš runāja par kāpostiem - tie, kā izrādās, ir gandrīz vai brīnumaugi! Ko iesākt ar kāpostiem, brokoļiem un ziedkāpostiem, kā tos pārvērst veselīgā un gardā maltītē, raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta dabiskās veselības atjaunošanas centra " ReCure " uztura speciāliste Guna Bīlande un dzīvesstila bloga "HappyWhispers" autore Līga Andžāne.

Arī no kāpostiem var gatavot čipšus. Tos var kaltēt vai cept krāsnī. Pirms tam gan vajadzētu nedaudz iemarinēt, piemēram, citronu sulā. Čipšu pagatavošanai labi der lapu kāposti. Savukārt no puķkāposta var gatavot pamatni, ko var izmantot picai, lieliski aizstāj miltus, ja ir glutēna nepanesamība. Puķkāposta galviņu var cept cepeškrāsnī veselu un pasniegt šķēlēs sagrieztu kā cepeti.

Neparasts skābo kāpostu pielietojums

Skābos kāpostus sablenderē kopā ar zaļumiem (dilles, pētersīļi)  un saulē kaltētiem tomātiem. Rezultāts – lieliska mērce!

Klausītājas ieteikta recepte - Kāposti ar kanēli

Kāpostu smalki sagriež, ieliek katlā, pielej ūdeni. Liek uz uguns un vāra. Kad kāposti sāk vārīties, pievieno nomizotus un no sēklotnēm attīrītus ābolus, kas sagriezti 4 daļās.  Pievieno sāli, piparus, sīpolu, lauru lapu. Visu sautē uz lēnas uguns līdz kāposti ir gandrīz gatavi.Pievieno apelsīnu sulu, kanēli un sautē līdz kāposti gatavi.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, cepeti vai ar kādu citu ceptu gaļu.

Šī recepte nāk no manas jaunās dzimtenes Vācijas un ir tipisks svētdienas vai svētku pusdienu ēdiens, raksta klausītāja Ilva.

Gunas Bīlandes un Līgas Andžānes piedāvātās receptes, kā gardi un arī neparasti pagatavot kāpostus

Kāpostu salāti ar sezama sēklām (3-4 personām)

Sastāvdaļas. 2 burkāni, ½ baltā kāposta, 2 laimu sula, laima miziņa, sarīvēta,2 ēdk. sezama sēklu, 2 ēdk. sezama eļļas, 5 ēdk. olīveļļas, 2 ēdk. sojas mērces, 1 ēdk. medus, sāls.

Pagatavošana. Uz rupjas rīves sarīvē nomizotus burkānus, smalki sagriež kāpostu un visu bļodā sajauc.

Mērcei sajauc laimu sulu, laima miziņu, sezama sēkliņas, sezama un olīveļļu, sojas mērci, medu un sāli pēc garšas. Visu kārtīgi iemaisa salātos un pirms pasniegšanas ļauj garšām 10-20 minūtes ievilkties.  

Brokoļi ar čili un ķiplokiem (2 personām kā pamatēdiens, 4 personām kā piedeva)

Sastāvdaļas. Olīveļļa, sāls, pipari, 4-6 ķiploka daiviņas, saspiestas, 1 sarkanā čili pāksts, bez sēklām, smalki sagriezta, 400 g brokoļa, ½ citrona sulas.

Pagatavošana. Pannā uzsilda olīveļļu un pievieno ķiplokus, sāli, piparus un čili. Uz vidējas uguns sautē aptuveni 3 minūtes, līdz ķiploks ir mīksts, bet nav apdedzis.

Pievieno aptuveni 3 cm garos gabaliņos sagrieztus brokoļu kātiņus, uzgriež lielāku uguni un piespiež citrona sulu. Visu laiku apmaisot, cep aptuveni 5 minūtes vai līdz brokoļi no ārpuses kļuvuši mīkstāki, taču nokožot joprojām ir stingri.

Lapu kāpostu salāti ar saulē kaltētie tomātiem, olīvām un saldo kartupeli (4 personām)

Sastāvdaļas. 1 liels saldais kartupelis, 5 ēdk. olīveļļas, sāls, pipari, 200 g lapu kāposta, kātiņš un cietie dzīslojumi jāizgriež, 2 ēdk. ābolu etiķa, ½ citrona sula, 100 g saulē kaltētu tomātu, eļļa notecināta, smalki sagriezti, 100 g melno olīvu, smalki sagrieztas, 100 g ciedru riekstu (pēc izvēles).

Pagatavošana. Aptuveni 1 cm lielos gabaliņos sagrieztu saldo kartupeli liek cepešpannā, kas izklāta ar cepamo papīru, apslaka ar pāris ēdamkarotēm olīveļļas, pārkaisa ar sāli un pipariem un uz aptuveni 30-40 minūtēm liek cepties uz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.

Kamēr kartupelis cepas, sagriež vai saplucina mazos gabaliņos lapu kāpostu. Var izmantot arī virtuves kombainu, pāris reizes nozpiežot Pulse režīmu.

Liek salātus lielā bļodā, pievieno atlikušo eļļu, ābolu etiķi, sāli un piparus, citrona sulu, saulē kaltētos tomātus un olīvas. Visu kārtīgi sajauc, lai salāti ir viscaur vienmērīgi pārklāti ar eļļas mērci.

Kad kartupeļi gatavi, tos izņem no krāsns, nedaudz atdzesē un iemaisa salātos.

Ja vēlas, beigās pārkaisa salātus ar ciedru riekstiem, kas iepriekš pāris minūtes nedaudz apgrauzdēti uz pannas.

Pannā cepti puķkāposti ar Parmezāna sieru (4 personām)

Sastāvdaļas. 1 puķkāposta galviņa, sadalīta floretēs, 1 neliels sīpols, sasmalcināts, 3 ēdk. neitrālas garšas eļļas, sāls, 125 ml tomātu mērces, 50 g Parmezāna siera, sarīvēts, 250 g ķirštomātiņu vai citu mazo tomātiņu, svaigs baziliks.

Pagatavošana. Puķkāposta gabaliņus liek virtuves kombainā un Pulse režīmā sasmalcina rīsiem līdzīgā konsistencē.

Uz vidējas uguns pannā ēdamkarotē eļļas apcep sīpolu līdz tas mīksts un sāk brūnēt.

Maisot, pakāpeniski pievieno puķkāpostu “rīsus”, apslaka ar pāris ēdamkarotēm olīveļļas, pievieno sāli un sautē aptuveni 5 minūtes, regulāri apmaisot.

Pēc tam pievieno un iemaisa puķkāpostos tomātu mērci, un ļauj tai uzkarst.

Noņem pannu no uguns, pārkaisa ēdienu ar sarīvētu Parmezāna sieru, pievieno ķirštomātiņu pusītes un svaiga bazilika lapiņas.