Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Vai zināt, ko savulaik īri esot uzskatījuši par pašu stiprāko afrodīziju? Neticami, bet kartupeli! Bez šī tik mums ierastā, bet, iespējams, seksuāli uzbudinošā dārzeņa, piektdienas rītā raidījumā Kā labāk dzīvot runājam arī par kāli, rāceni un pākšaugiem. Stāsta uztura speciālistes Ksenija Andrijanova un Lizete Puga un žurnāla “Pie Galda!“ autore Inga Kalniņa.

Lizete Puga atzīst, ka viņa ir par kartupeļiem. Protams, to nevajag ēst brokastīs, pusdienās un vakariņas, bet kartupelis ir jāēd noteikti. No pāris kartupeļiem ir laba sāta sajūta.

“Tajā ir C vitamīns, olbaltumvielas, šķiedrvielas. Visa pamatā ir tas, cik daudz ēdam. Jāmaina uz šķīvja proporcijas, cik daudz liekam dārzeņus un cik daudz kartupeļus, jo kartupeli pieskaita pie graudaugiem,” komentē Lizete Puga.

Ksenija Andrijanova norāda, ka kartupelis izceļas ar C un B6 vitamīna daudzumu, mēreni apstrādājot arī nezūd vitamīni. Kartupelī ir arī daudz minerālvielu. Kartupelis ar olu ir olbaltumu ziņā ļoti vērtīgs, lai cik vienkāršs šis ēdiens neliktos.

Raidījuma viešņas norāda, ka jāpievērš uzmanība, kā pagatavo kartupeli. Krāsnī cepot, nemaz nevajag tik daudz eļļas. Var sabērt ar ķiplokiem. Protams, var gatavot kartupeļu biezeni.

Runājot par kāli un rāceni, stāsts ir īpaši par kalciju. “Kālis ir krutāks rācenis,” bilst Ksenija Andrijanova. Abi diezgan vērtīgi dārzeņi.

Kālis ir dārzenis, ko daudzveidībai vajadzētu iekļaut ēdienkartē. Kāli var sagriezt svaigu gabaliņos un vienkārši pagrauzt.

Lizete Puga piedāvā pupiņu mērcīti, kuru var lietot kopā ar svaigiem dārzeņiem, arī kāli

Ņem kārbiņu konservētas pupiņas un liek blenderī, kopā ar divām ķiploku daiviņām, divām ēdamkarotēm eļļas, ēdamkaroti citrona sulas, pieliek arī dilles un pētersīļus. Var pieliet arī nedaudz ūdens, lai vieglāk sablenderēt.

Klausītāja kāļus iesaka skābēt, līdzīgi kā kāpostus un bietes. Inga Kalniņa piebilst, ka dārzeņu skābēšana ir nepelnīti aizmirsta.