Biete, kolrābis, topinambūrs un fenhelis - no šiem četriem dārzeņiem, dzelzs ziņā visbagātākais ir topinambūrs, arī šķiedrvielu ziņā līderis ir topinambūrs, C vitamīna līderis ir fenhelis un kolrābis. Kalcijs visvairāk ir kolrābī. Bietei ir visvairāk cukura no šiem četriem. Biete ir arī bagāta ar ogļhidrātiem.

Trešdien “Dārzeņu festivālā” diētas diena. Ja pretēji raidījuma Kā labāk dzīvot ekspertiem tomēr vēlaties “pasēdēt” uz kādas diētas, tad biete, kolrābis, topinambūrs un fenhelis būs tie dārzeņi, bez kuriem tievēšanas kūri labāk nesākt. Par bietēm, kolrābjiem, topinambūru un fenheli stāsta rehabilitācijas centra "Jaunķemeri" uztura speciāliste Ilze Lutere un žurnāliste, pavārgrāmatu autore Iveta Galēja.

Visi trīs baltie dārzeņi – topinambūrs, fenhelis un kolrābis darbojas kā urīndzenoši līdzekļi, kā attīrošie dārzeņi.

Bietei un violetajam kolrābim miziņā ir flavonoīds, bioloģiskais pigments, kas dabā nodrošina augam izturību pret kaitēkļiem un ultravioleto starojumu. Cilvēkiem būtu ieteicams šos dārzeņus lietot ar miziņu. Arī topinambūru var grauzt tāpat, ar visu miziņu. Topinambūrs ir labs onkoloģisko slimību profilaksei.

Arī šodien studijā top salāti.

Sarīvē balto redīsu. Pievieno fenheli (saknes daļu), no kuras izgriezts kacens, un salātu mērci no eļļas, citrona sulas, pipariem, nedaudz sāls.

Biete ir arī laba kā krāsviela, ko izmantot arī dekoratīvā kosmētikā. Veco laiku ārsti bietes izrakstīja raudulīgām sievietēm!

Iveta Galēja atklāj, ka zaļa biete labi garšo uz maizītes: sarīvē, sajauc ar eļļu un nedaudz ķiplociņu. Liek uz grauzdētas rupjmaizes. Bieti var cept, sautēt, likt zupā. Marokā iecienīta biešu biezzupa: cepta biete, to sablenderē un liek kopā ar austrumnieku garšvielām – kardemonu, krustnagliņām, kanēli. Šādas biešu zupas pasniedz pat pieņemšanās.

Ilze Lutere norāda, ka atšķiras bietei garšas īpašības, vai tā izvārīta ūdenī, vai cepta cepeškrāsnī, ietīta folijā. Šādi cepot, nevajag ne mizot, ne griezt nost astīti, ne saknīti, lai nezūd labums. Bieti labāk vārīt ar mizu.

Ilze Lutere iesaka pagatavot fermentētus dārzeņus, konkrētāk skābētas bietes. Viņa uz puslitra silta ūdens liek divas ēdamkarotes sāli un izšķīdina. Pārlej burciņai, kurā ieliktas sarīvētas vai sagrieztas bietes. Tur uz galda, līdz sāk veidoties burbulīši un sāk garšot līdzīgi skābētiem kāpostiem, burciņai uzliek vāku un liek ledusskapī. Tāpat var gatavot arī fenheli. Šādi pagatavoti dārzeņi ir bagāti ar pienskābām baktērijām.

Kolrābi var ēst svaigu, var sautēt. Var likt dažādos sautējumos. Arī lapiņas garšīgas un vērtīgas salātos.

Fenhelis ir gan dārzenis, gan garšaugs, pirmām kārtām to pievieno zivīm. Ja krāsnī cep zivi, sēkliņas var sabērt iekšā, šķēles var salikt apkārt. Ar nosacījumu, ka patīk fenheļa garša.