Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Mieži un rudzi Latvijā ir nenovērtēti graudi. Tos vajadzētu vairāk iekļaut maltītēs, atzīst speciālistes raidījumā Kā labāk dzīvot.

Rīgas Stradiņa Universitātē veikts apjomīgs pētījums, kura laikā analizēja Latvijas graudaugu potenciāls veselības saglabāšanā un slimības gaitas ietekmēšanā. Pētnieku uzdevums bija izpētīt graudu pārslu ietekmi uz cilvēku veselību - izvērtēt, kāda ir glikozes un insulīna reakcija asinīs pēc dažādu graudaugu pārslu lietošanas. Par pētījuma rezultātiem vairāk raidījumā Kā labāk dzīvot stāsta uztura speciāliste Rīgas Stradiņa Universitātes doktorante Guna Havensone, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes viesdocente, vadošā pētniece Evita Straumīte un "izmēģinājuma trusīši" jeb puiši, kas piedalījās eksperimentā, - Rudolfs Ceseiko un Mārtiņš Brūders.

Ikdienā esam pieraduši pie kviešiem un rudziem, bet ir vēl vairāki labi graudaugi, kas aug tepat pie mums – tritikāle, kailgraudu auzas, kailgraudu mieži, kurus gan diedzētus, gan nediedzētus var un vajag iekļaut uzturā. Arī nediedzēto graudu pārslas ir vērtība, norāda speciālistes. Cerams, ka tuvākajā laikā būs pieejamas arī diedzēto graudu pārslas. Tieši diedzēto graudu ietekmi uz cilvēka veselību pārbaudīja RSU veiktajā pētījumā.