Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Būtu jauki, ka cūkgaļu uz latvieša galda izkonkurētu cita gaļa, piemēram, jēra gaļa, jo cūkkopība ir intensīvās lauksaimniecības daļa, raidījumā Kā labāk dzīvot atzīst speciālisti. Savukārt jēra gaļas ražošana lielākoties ir bioloģiska.

Tajā pašā laikā – visu nosaka cena, cūkgaļa lētāka un tuvākajā laikā visticamāk nepaliks īpaši dārgāka. Jēra gaļa ir krietni dārgāka.

Kad jautājām par jēra gaļu, vērtējums ir pretrunīgs no “ļoti garšo” līdz “nevaru ciest. Raidījumā Kā labāk dzīvot zinātāju padomi, kā izvēlēties, kā pagatavot jēra gaļu. Izrādās tas nemaz nav grūti, ja izvēlēts pareizais gabaliņš un īstā recepte. Raidījuma viesi Latvijas aitu audzētāju asociācijas valdes locekle, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Lauksaimniecības fakultātes Agrobiotehnoloģijas institūta profesore Daina Kairiša, uzņēmuma „Sidrabi” saimnieks Imants Dzelme un uztura speciāliste, „Lido” Uztura skolas vadītāja Alise Kindzule.

Aitas gaļa tiešām ir trekna, tāpēc cilvēki pārsvarā uzturā lieto jēra gaļu.

„Jēra gaļā 40 – 50 procenti ir "labo tauku", kas strādā par labu sirdij,” atklāj Alise Kindzule. Jēra gaļā ir divas reizes vairāk dzelzs, salīdzinot ar vistu vai cūku.

Kur tad iegādāties jēra gaļu? Var, protams, doties uz tirgu, bet Imants Dzelme aicina doties uz laukiem pie saimniekiem, kas audzē jērus un sarunāt sev jēra gaļu.

Raidījuma Kā labāk dzīvot viesu iecienītākie jēra gaļas pagatavošanas veids ir sautēšana.

Dzelme iesaka likt jēra gaļu tomātos un sautēt kopā ar garšvielām. Vislabāk izvēlēties gaļas gabalu ar kaulu - stilbiņu vai lāpstiņu, jo kauliņš piešķir buljonam īpašo garšu. Sāli pieliek pašās beigās. Kamēr sutinās, var pierīvēt burkānus, var pielikt sauju vai divas rīsu. Ar vienu sauju rīsu tas būs harčo, ar divām - jau plovs.

Daina Kairiša atklāj, ka viņas favorīti ir cepšanai domātie maisiņi. Arī viņa izvēlas jēra lāpstiņu, liek maisiņā un sautē cepeškrāsnī. Aizmirst par gaļu uz apmēram 1,5 stundu.

Kindzule norāda, ka sautēšana un tvaicēšana ir nekaitīgākā gaļas pārstrādei, tad gaļa nezaudē savas garšas un smaržas īpašības un tā maksimāli izmanto pievienotās garšvielas.

Vītināta jēra gaļa nav populāra, jo tas ir diezgan dārgi. Bet uzturvērtība četras reizes lielāka! Aita ir brīnišķīgs produkts desām. Var cept arī jēra gaļas karbonādes un taisīt šasliku. Piemēram, marinēt ābolu sulā.