Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Konservēšana ir sena latviešu tradīcija. Turklāt vairs nav īpašās konservēšanas sezonas, konservēt var ir visu gadu. Arī ziemā var konservēt to, kas pagrabā vairs svaigs nesaglabāsies līdz pavasarim, raidījumā Kā labāk dzīvot vērtē Iveta Galēja.

Solvita Kampuse skaidro, ka plašāk konservēšana ietver jebkāda veida apstrādi, arī saldēšanu.

It kā nav daudz racionāla iemeslu, lai nodarbotos ar dārzeņu, augļu un ogu mājas konservēšanu. Konservēts paliek konservēts, un tādu tikpat labi var nopirkt veikalā. Tomēr, konservēšana joprojām ir populāra nodarbe Latvijā, tāpēc raidījumā Kā labāk dzīvot apspriežam neparastākas konservēšanas metodes un idejas. Raidījuma viešņas: kulinārijas un gastronomijas speciāliste, populāru pavārgrāmatu autore, žurnāliste Iveta Galēja un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente pārtikas tehnoloģe Solvita Kampuse.

Ievārījumu var vārīt pēc tradicionālas receptes – kilograms ogu un kilograms cukura un vāra apmēram pusstundu. Iveta Galēja norāda, ka var izmantot dažādos ievārījuma cukurus, kur pietiek arī ar vārīšanu 4-5 minūtes, bet jāzina, ko samaisīt un kurā brīdī pielikt klāt. Taču tā ir pasaule, kas katru gadu mainās un jāseko līdzi pamācībām uz paciņas.

Solvita Kampuse atzīst, ka viņu satrauc, ka nav norādīts, kāds ir konkrētais pektīns, kas pievienots cukuram, un konservanta (kālija sorbāts) daudzums cukurā, tāpēc var pielikt par daudz.

Ja  pievieno maz parasto cukuru, ievārījums vēl jāpasterizē. Ievārījums jāpasterizē apmēram 15 – 20 minūtes 85 grādu temperatūrā. Jo konservi ir ar mazāk skābu vidi, jo ilgāk un augstākā temperatūrā jākarsē.

Veģetārās pavārmākslas skolotāja Dita Lase iesaka izmēģināt savas ģimenes recepti – zaļo tomātu zapti, ko var likt uz pankūkām.

Zaļos tomātus noblanšē karstā un aukstā ūdenī, lai var novilkt miziņu. Uz kilogramu tomātu liek 1,5 kg cukura un nedaudz citronskābes. Vāra kā parastu ievārījumu. Var pielikt Kaukāza plūmes klāt!

Uztura speciāliste Liene Sondore atklāj, ka vāra tomātu mērci pēc omes receptes, kur pievieno daudz sīpolu, ķiploku un maltus melnos piparus. Viņas ģimenē iecienīts ir arī brūkleņu ievārījums, kam liek klāt dažādas garšvielas.

Iveta Galēja iesaka izmēģināt pagatavot marinētus tomātus.

Marinādei uz litru ūdens liek klāt 120 ml 9% etiķa, 60 g cukura, 40 g sāls, piparus un lauru lapas.

Litra burkā ieber 2 karotes sinepju sēklas, vēl kādas garšvielas vēlas un kārtām liek tomātus un daudz bazilika lapiņas. Lej virsū marinādi, tad burciņas pasterizē apmēram 20 -25 minūtes.

Vēl Iveta Galēja iesaka vārīt ķirbju zapti ar kokosriekstu pienu un ingveru.