Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Pēdējie pētījumi rāda, ka krītas maizes patēriņš. Šobrīd tas ir 36 kg uz iedzīvotāju, pusi veido rupjmaizes patēriņš, pārējo – baltmaize un maize ar dažādām piedevām. Tomēr bez maizes mūsu uzturs tikpat kā nav iedomājams. Mainoties dzīvesveidam, mainās mūsu maizes ēšanas ieradumi un maizes cepēji uz to reaģē, piedāvājot jaunus produktus. Par maizi, kā arī jaunām un ne tik jaunām maizes ēšanas tradīcijām raidījumā Kā labāk dzīvot sarunājas Latvijas Maiznieku biedrība valdes priekšsēdētājs, SIA „Dona" valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova un gardēde Linda Vilmansone-Virbule.

  • Jo vairāk graudu balina, jo vairāk zūd B vitamīni un šķiedrvielas. Tāpēc vairāk vajadzētu izvēlēties rupjmaizi.
  • Latvieši mīl maizi! Pētījums liecina, ka gandrīz 83 % izmanto to ikdienā uzturā. Daudziem svarīgi, lai tā gatavota no pilngraudu miltiem, lai ir maz cukura un sāls, ir pietiekams šķiedrvielu daudzums.
  • Maize nav tas produkts, ar kuru uzņemsim pārāk daudz sāls.
  • Mūsu maize ir visgaršīgākā! Latvijā maizes plaukti ir ļoti bagāti. Starp maizniekiem valda liela konkurence, maiznieki ir izdomas bagāti un veikalu plauktos parādās arvien jauni produkti.
  • Maize ir tradīcijām bagāts produkts un raksturīgs katrai tautai, vietai. Latvijā rudzu maize ir saldāka, ziemeļos – skābāka, dienvidos – ar vairāk kviešu miltu piejaukumu.
  • Veselam cilvēkam, kam maize neizraisa veselības traucējumus, tā jālieto adekvātā daudzumā.
  • Maiznieki ir aizsākuši projektu par konkrētas Latvijas rudzu šķirnes, kurai ir labākas cepamīpašības, saglabāšanu un izmantošanu miltu ražošanā.