Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.


Gaujā nēģu skaits krasi samazinās, vērtē Eduards Skavenecs. Salacā samazinājums nemaz nav tik krass, uzskata Aleksandrs Rozenšteins un piebilst, ka visu nosaka daba. Kaspars Abersons rezumē, ka nēģu skaits samazinās visās upēs, jā, Salacā samazinājums ir mazāks, bet nav taisnība, ka Gauja ir netīrāka un tāpēc tajā nēģu samazinājums ir lielāks.

Par šo zivi, kas nemaz nav zivs, bet apaļmutis, ir dzirdēti gana baisi nostāsti, bet mēs to labprāt lietojam kā delikatesi. Runa, protams, ir par nēģiem. Ķeršana, gatavošana un vai nēģi nekļūst par pārāk lielu retumu, skaidrojam raidījumā Kā labāk dzīvot. Sarunā piedalās SIA "Krupis" pārstāvis Eduards Skavenecs, Aleksandrs Rozenšteins no Salacgrīvas nēģu tača un ihtiologs no zinātniskā institūta BIOR, pētnieks nēģu jomā Latvijā Kaspars Abersons.

Recepte nēģu pagatavošanai ir viena. Galvenā kļūda pagatavošanā – nēģi neizcep līdz galam. Pārstrādātāji tā dara, lai nezustu izstrādājuma svars, bet tāpēc nēģis nav vairs tik garšīgs. Nēģis ir gatavs, ja, paņemot pie galvas ar trim pirkstiem, āda viegli pārplīst, uzskata Aleksandrs Rozenšteins. 

Eiropā nēģus neēd, labprāt tos ēd Krievijā, bet uz šo valsti ir sarežģīta piegāde.

Ihtiologs Kaspars Abersons uzskata, ka nēģi Latvijas upēs būs, bet - iespējams, tie kļūs par aizsargājamu sugu!