Mūsdienās pavāra profesija ir viena no prestižākajām profesijām. Pēc skolas beigšanas, ja ir vēlēšanās strādāt, darbs šajā profesijā būs. Pietrūkst labu skolotu jauniešu, kas vēlas kaut ko darīt, uzskata speciālisti raidījumā Kā labāk dzīvot.

"Bizness ir riskants, bet nekad tajā nav rutīnas, tas ir interesants un daudzveidīgs. Pats svarīgākais ir laba komanda – virtuve, zāle, viesmīlība, tikai tad nāk pārējie faktori – atrašanās vieta, mājīgums," runājot par restorānu biznesu, atzīst šefpavārs Māris Astičs.

"Latvijā teju katrs uzņēmējs uzskata, ka viņam jāatver restorāns. Vajadzētu restorānu ļaut atvērt pašiem ēdinātājiem, ja restorānu atver kāds, kurš neko nesaprot no ēdināšanas, pelna visi citi, ne īpašnieks," vērtē Astičs.

"Lai kaut ko sasniegtu, ir jāmīl savs darbs, restorānu biznesā 95 % ir smags darbs un tikai 5% talanta, viss atkarīgs no attieksmes," analizē ēdināšanas pakalpojumu speciāliste Ina Poliščenko.

"Vispirms cilvēks ēd ar acīm, tad smarža un garša, ja ēdiens nebūs vizuāli noformēts, pārdomāts, varbūt cilvēks nemaz nevēlēsies ēdienu baudīt," atklāj Poliščenko.

Ir grūti noticēt, bet restorānu biznesu uzskata par vienu no riskantākajiem uzņēmējdarbības veidiem. To netieši apstiprina daudzu restorānu īsais mūžs. Bet neskatoties uz to, Latvijā ik gadu tiek atvērti ar vien jauni restorāni un izdzīvojušo restorānu īpašnieki un šefpavāri nereti kļūst par sabiedrībā atpazīstamiem un cienītiem cilvēkiem. Raidījumā Kā labāk dzīvot diskutējam par restorānu biznesu Latvijā. Studijā ēdināšanas pakalpojumu speciālists, šefpavārs Māris Astičs, restorāna vadītājs Jānis Viļumovs, Restorāna servisa vadītāju kvalifikācijas pārstāvis, kurš pasniedz viesu apkalpošanas organizāciju, galda kultūru, dzērienu zinības, un ēdināšanas pakalpojumu speciāliste Ina Poliščenko, māca konditorejas izstrādājumu gatavošanas tehnoloģiju, restorānu konditorejas pamatus, konditorejas izstrādājumu noformēšanu.