Raidījuma skanēšanas laikā variet sazināties, zvanot uz tālruņa numuriem 67222888, 67225599, kā arī aicinām sūtīt Whatsapp ziņas uz numuru 25660440.
"Latvijā pieejamo augu, dārzeņu, sēklu dažādība ir pietiekama, lai būtu vegāns. Pat nav nepieciešams pirkt specializētos produktus. Varbūt pameklēt B12 vitamīnu avotu," sarunā raidījumā Kā labāk dzīvot vērtē Sandris Ādminis.
Piesardzīgāka ir Guna Rijkure. Viņa uzskata, ka vegānam būt Latvijā ārpus Rīgas nav viegli, jo veikalos nav pieejami vajadzīgie produkti, kas aizstātu dzīvnieku izcelsmes produktus.
"Cilvēki bieži kaut ko grib darīt, bet informāciju meklēt pēc tam, kad sākuši darīt. Tā ir problēma. Bieži cilvēks ieņem galvā, ka atteiksies no dzīvnieku valsts produktiem, bet nezina, kā sabalansēt savu ēdienkarti. Tad var nodarīt sev kaitējumu," vērtē Guna Rijkure.
Vegānisms nav tikai diēta, kurā nav iekļauti dzīvnieku pasaules produkti. Tas ir dzīves stils, sava veida filozofija, kas aicina pārskatīt mūsu attiecības ar dzīvnieku valsti. Mīti un patiesība par vegānismu - par to saruna raidījumā Kā labāk dzīvot. Diskutē vegāns, dzīvnieku aizstāvis Sandris Ādminis un uztura speciāliste Guna Rijkure.
Sandris Ādminis ir gandarīts, ka laika gaitā dažādas pazīmes sabiedrībā liecina, ka ideja par dzīvnieku neizmantošanu pārtikā kļūst arvien pieņemamāka. Vegānus vairs neuzlūko kā citplanētiešus.
Sandris Ādminis skaidro, ka pētījumi rāda, ka mēs lietojam par daudz dzīvnieku produktus un vegāniska uztura nodrošināšanai vajadzētu trešo daļu tās zemes platības, kas nepieciešama tradicionālā uztura nodrošināšanai. Guna Rijkure piekrīt, ka cilvēki uzturā lieto pārāk daudz gaļas, tomēr vajadzētu saglabāt balansu un dažādību, lietojot augļus un dārzeņus, kā arī savu reizi gaļu un zivis.
Ieteikt
Latvijas Radio aicina izteikt savu viedokli par raidījumā dzirdēto un atbalsta diskusijas klausītāju starpā, tomēr patur tiesības dzēst komentārus, kas pārkāpj cieņpilnas attieksmes un ētiskas rīcības robežas.
Komentāri (3)
Rieksti:
Zemesrieksti, valrieksti, lazdu rieksti, mandeles, Brazīlijas rieksti, Indijas (kešjū) rieksti, pīniju kodoli, ciedru rieksti, pistācijas, pekanrieksti, makadamijas rieksti. Ozolzīles.
Sēklas:
Sezama, ķirbju, saulespuķu, linsēklas, kaņepju, magoņu sēkliņas.
Sēnes:
Baravikas, bekas, bērzlapes, gailenes, vilnīši, ķerveļi (bisītes, rumpuči), murķeles (lāčpurni), tintenes, atmatenes, adatenes, rudmiesītes, alksnenes, celmenes, čigānietes (čigānenes), saulsardzenes (dižsardzenes), šampinjoni, šitake, austersēnes, portobello, nameko.
Eļļas:
Saulespuķu, rapšu, olīvu, sojas, kukurūzas, linsēklu, kaņepju, ķirbju sēklu, sezama, zemesriekstu, magoņu, mandeļu, valriekstu, ciedru.
Augu, jūras augu, sēņu izcelsmes vegāni produkti:
Kļavu, bērzu sulas. Raugs, rauga pārslas, rauga ekstrakts. Cukurs, melase, kļavu sīrups, agaves sīrups, glikozes sīrups. Agars. Kafija, kerobs (jāņmaizītes koka augļu pulveris), kakao, tēja, lapačo, mate, roibušs.
KO TAD TIE VEGĀNI ĒD? :) Te daži Latvijā pieejamo produktu varianti, ko var kombinēt bezgalīgi daudzās versijās:
Saknes:
Burkāni, bietes, kāļi, rāceņi, rutki, kartupeļi, batātes, topinambūri, melnsakne, redīsi, daikons (baltais, Japānas redīss), sakņu selerijas, fenheļa saknenis, pastinaki, sakņu pētersīļi, cigoriņu saknes, lakrica.
Lapu un kātu dārzeņi, kāposti:
Salāti, Ķīnas salāti (bok choi, pak choy), spināti, skābenes, artišoki, mangolds (lapu biete), protulaks, endivija, rukola, mizuna (Japānas sinepes), cigoriņi, lakši (meža ķiploki), kātu selerija, rabarberi, sparģeļi, sparģeļkāposti, jūras kāposti (laminārijas) un aļģes (spirulina, hlorella u.c.), kressalāti, avotkreses, vīnogu lapas, Ķīnas sīpols, Savojas kāposti (virziņkāposti), galviņkāposti, sarkanie galviņkāposti, puķkāposti, brokoļi, Briseles kāposti (rožkāposti), kolrābji, Pekinas kāposti. Virza, gārsa, zaķskābene (zaķkāposti), zvērene, āboliņa, druvu plikstiņa lapas; pavasarī – nātre, pienene, balanda.
Augļi un augļu dārzeņi, ogas:
Tomāti, gurķi, ķirbji, kabači, patisoni, baklažāni, paprika, sarkanie un zaļie asie pipari, ēdamie kastaņi. Āboli, bumbieri, cidonijas, aiva, banāni, arbūzi, mandarīni, apelsīni, kumkvati, citroni, greipfrūti, pomelo, kivi, aktinīdijas, melones, persiki, nektarīni, granātāboli, ananāsi, avokado, mango, papaija, čerimoja, līčijas, karambola, olīvas, vīģes, hurma, aprikozes, dateles, kokosrieksti, fizāļi. Vilkābeles augļi, mežrožu augļi, zemenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas, kazenes, avenes, vīnogas, ķirši, saldie ķirši, plūmes, mellenes, brūklenes, dzērvenes, lācenes, zilenes, mežrozītes, irbenes, smiltsērkšķi, pīlādži, aronijas, plūškoka ogas, bārbeles, godži.
Garšaugi un garšvielas:
Ķiploks, sīpols, puravs, sīpolloki, maurloki, majorāns, baziliks, pētersīļi, dilles, lupstāji, kārveles, koriandra sēklas un lapas (kinza), mārrutki – saknes un lapas, dažādi pipari, lauru lapas, karija lapas, lapu sinepes, sinepju sēklas, melno sinepju sēklas, fenheļa sēklas un lapas, ķimenes, kumins, anīss, zvaigžņveidīgais (Ķīnas) anīss jeb badjāns, kanēlis, muskatrieksti, ingvers, krustnagliņas, pupumētra, piparmētra, krūzmētra, kaķumētra, gurķu mētra, melisa, izops, raudene (oregano), timiāns, mārsils, lavanda, salvija, rozmarīns, paprika, safrāns, estragons, kadiķogas, nigella (kalindžī), asafetīda, adžvāns, vaniļa, sierāboliņš (fenigrīks) – sēklas un lapas. Lapas – bērzu, ķiršu, ozolu, ērkšķogu, jāņogu, upeņu, pastinaku, ceļmallapas.
Graudaugi un tiem līdzīgie sēklaugi, putraimi:
Auzas, rudzi, mieži, griķi, rīsi, savvaļas (melnie) rīsi, prosa, kukurūza, kvieši, plēkšņu kvieši, kamut kvieši, kuskuss, bulgurs, amarants, kinva (kvinoja, kinuā), tapioka, čia.
Pākšaugi:
Pelēkie zirņi, dzeltenie zirņi, baltie un brūnie turku (auna) zirņi, zaļie zirnīši; dažādu krāsu pupiņas (baltās, sarkanās, melnās, raibās), cūku pupas, sojas pupas (teksturētā soja, tofu, piena produktu alternatīvas), Ķīnas pupiņas (mūngdāls), adzuki pupiņas, Peruānas pupiņas (black-eyed peas), sviesta pupiņas, pākšu pupiņas un nenobriedušas zirņu pākstiņas; sārtās, brūnās, zaļās, dzeltenās, pelēkās, melnās Beluga u.c. lēcas.
Rieksti:
Zemesrieksti, valrieksti, lazdu rieksti, mandeles, Brazīlijas rieksti, Indijas (kešjū) rieksti, pīniju kodoli, ciedru rieksti, pistācijas, pekanrieksti, makadamijas rieksti. Ozolzīles.
Sēklas:
Sezama, ķirbju, saulespuķu, linsēklas, kaņepju, magoņu sēkliņas.
Sēnes:
Baravikas, bekas, bērzlapes, gailenes, vilnīši, ķerveļi (bisītes, rumpuči), murķeles (lāčpurni), tintenes, atmatenes, adatenes, rudmiesītes, alksnenes, celmenes, čigānietes (čigānenes), saulsardzenes (dižsardzenes), šampinjoni, šitake, austersēnes, portobello, nameko.
Eļļas:
Saulespuķu, rapšu, olīvu, sojas, kukurūzas, linsēklu, kaņepju, ķirbju sēklu, sezama, zemesriekstu, magoņu, mandeļu, valriekstu, ciedru.
Augu, jūras augu, sēņu izcelsmes vegāni produkti:
Kļavu, bērzu sulas. Raugs, rauga pārslas, rauga ekstrakts. Cukurs, melase, kļavu sīrups, agaves sīrups, glikozes sīrups. Agars. Kafija, kerobs (jāņmaizītes koka augļu pulveris), kakao, tēja, lapačo, mate, roibušs.
Labu apetīti! ;)
Pievienot komentāru
Pievienot atbildi
Lai komentētu, ienāc arī ar savu draugiem.lv, Facebook vai X profilu!
Draugiem.lv Facebook X